2024. április 25., csütörtök

Negyed évszázad óvodapedagógia

Jubileumot ünnepelt a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete

A hétvégén Kishegyesen, a Kátai vendégházban tartották meg a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének ünnepi találkozóját.

A találkozón résztvevő óvodapedagógusok csoportképe (Lakatos János felvétele)

A találkozón résztvevő óvodapedagógusok csoportképe (Lakatos János felvétele)

Az egyesület az idei évben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját,ugyanakkor az általuk szervezett Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozó is negyed évszázados. Az ünnepi összejövetelen többek között jelen volt Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő, Linka B. Gabriella, a Magyar Nemzeti Tanács tagja és Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere.

Dr. Szőke Anna, az egyesület elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy 1995-ben a miloševići rezsim azon volt, hogy elszerbesítse többek között a magyar nyelvű oktatást is. Ebben az időszakban szervezték meg az első Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozót, ahová az ovisok még művelődési egyesületek színeiben jutottak el. Mindössze az óbecsei Labud Pejović Óvoda merte elküldeni óvodaként a gyerekeket a találkozóra. Szőke Anna arról is szólt, hogy az első összejövetelt az egyesület hivatalos bejegyzése követte, majd megszervezték első nyári táborukat is. Ezt követően az Apáczai Közalapítvány támogatásával sok játékszert és szakirodalmat vittek szét Vajdaság-szerte. Abban az időszakban az egyesület kezdeményezései nagyon sokat jelentettek a vajdasági magyarság számára, mert erélyesen felléptek a magyar nyelvű óvodai oktatás mellett. Az elnök meglátása szerint, ha ezt nem teszik, akkor ma feleennyi magyar óvodás volna, hiszen a szocialista Jugoszlávia és a miloševići rezsim is a magyar tannyelvű oktatás elsorvasztásán dolgozott.

Az egyesület számos ismerettel gazdagította az óvónők tudását, mondta el ünnepi beszédében Szőke Anna, aki mindig is fontosnak tartotta, hogy a szakmai tudás mellett az óvodapedagógusok ismerjék a magyarlakta településeket, a nevezetességeiket és a szórványt. Az elnök végezetül elmondta, hogy a jövőben is folytatni kell az egyesület által járt rögös, időnként kiegyenesedő, majd ismét rögössé váló utat.

Az ünnepi találkozó keretében kiosztották az egyesület okleveleit és elismeréseit. Az általuk kiírt, A projekt módszer kidolgozása az oktatásban elnevezésű kiírásra négy pályamű érkezett be. Csizmadia Berák Benitta Csókáról, Bata Magdolna Magyarkanizsáról, Pilisi Zsuzsanna Magyarkanizsáról és Tumbász L. Kornélia Kishegyesről küldött be munkát, ők fejenként 7-7 ezer dinár jutalomban részesültek. Az ovis színjátszótalálkozón elért eredményükért elismerésben részesült két adai óvónő, Barsi Zsuzsanna és Bagány Andrea, akik önálló meseírással és dramatizálással jelentek meg a találkozókon. Az egyesület emellett oklevelet adományozott a magyarkanizsai és a zentai bábosoknak.

A Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete ünnepi találkozóját a Magyar Nemzeti Tanács támogatta anyagilag, Hajnal Jenő, az MNT elnöke külön gratulált az elért eredményekért. Az egyesület állandó támogatója Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma.