2024. március 28., csütörtök

Isten és a katolikus közösség háza

Az adai Szentháromság-templomban ünnepi misét mutattak be felszentelésének 225. évfordulója alkalmából

Adán a Szentháromság Római Katolikus Plébánia közössége vasárnap délután hálaadó szentmisével ünnepelte meg a temploma felszentelésének 225. évfordulóját.

A kelebiai Tarabuka ifjúsági és gyermekkórus és a helyi Szentháromság gyermekkórus alkalmi koncertje előzte meg az ünnepi misét, amelyet Fuderer László óbecsei kerületi főesperes vezetésével mutattak be az esperesség papjai és diakónusai, valamint az Adáról elszármazott papok. A szentmisén a házigazdák nevében főtisztelendő Szungyi Károly adai plébános köszöntötte a jelenlévőket, köztük dr. Kaizinger Tibort, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulját, mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Bilicki Zoltánt, Ada község polgármesterét, Tóbiás Józsefet és Búcsú Attilát, a községi képviselő-testület elnökét és alelnökét, valamint a helyi közélet képviselőit.

– Nemes alkalomra jöttünk ma itt össze az adai Szentháromság-templomban, hogy hálát adhassunk Istennek ezért a házért, amelyben vele találkozhatunk, ahol szól hozzánk, és mi is szólhatunk hozzá, ahol lelkünk megpihenhet az élet viharai közepette, ahol lelki gyógyulást kapunk. Mindezt annak ellenére hangsúlyozzuk, hogy jól tudjuk, nem a kőből épült templom a fontosabb, hanem a bennünk épülő lélek temploma, mégis ez a szent hely, amely egyaránt összeköt az égiekkel és a földiekkel, ez a múltunk, a jelenünk és a jövőnk szakrális valósága.

Őszinte szeretettel köszöntök mindenkit, akit templomunk felszentelésének 225. évfordulóján itt van velünk, hogy közösen adjunk hálát Urunknak, amiért itt élő elődeinknek és a ma élő adai híveknek is megadta ezt a számunkra olyan szép és kedves templomot – fogalmazott Szungyi Károly, aki kiemelte, a jeles jubileumi esemény rámutat, milyen nagy ajándék, hogy Isten közöttünk lakozik, és a templom falai között érezzük át hitünk lényegét. A templomban hangzanak el az evangélium szavai és üzenetei, Jézus itt osztja kegyelmeit, és szolgálja az embereket mennyei kenyérrel, itt erősödik meg a fiatal a bérmálás szentségével, itt nyer áldást az ifjú pár, amikor elindul a családalapítás útján, itt mutatja be a pap a legszentebb áldozatot, és itt imádkozik az egyház az élőkért és a holtakért. A plébános hangsúlyozta, hogy a templomban, az Isten házában együtt imádkozunk és énekelünk, dicsérjük az Urat, csendesedünk el, békülünk meg, és bocsátunk meg másoknak.

– A valamikori kis imaház, amely már 260 évvel ezelőtt az adai vallási élet középpontjában állt, csak 1795-ben nőtte ki magát templommá, és lett felszentelve a Szentháromság tiszteletére. A 225 éves fennállás alatt a templom többször is felújításra szorult, de Isten gondoskodása és a szorgos emberi kezek nyomán mégis szép maradt. A templom legkevésbé sem hivalkodó külseje aligha árulja el belső boltíves felépítésének és kiváló díszítésének szépségét. A szentély körképe, a mennyezeti festmények remekei közé tartozó freskók, a gyönyörű vitrázsok és a szép szobrok méltán teszik szemre is vonzóvá Isten eme házát. A napsugarakat erősen visszaverő csipkés torony pedig valóban egyedülállóvá teszi templomunkat. A templomunk a sok év alatt az összetartozás, a kölcsönös szeretet, a keresztény testvériség szimbólumává vált, így lett Isten egyházává, amelyben mindenki megtapasztalja az Atya, a Fiú, a Szentlélek egyetemes szeretetét – mondta ünnepi köszöntőjében az adai plébános.

A szentmisén közreműködött a Tarabuka ifjúsági és gyermekkórus és a Szentháromság gyermekkórus, és az előadásukban elhangzó egyházi énekek még ünnepélyesebbé tették a jeles évfordulót.