2024. április 19., péntek

Ana Brnabić marad a kormányfő

Még hetek múlnak majd el az új kabinet megalakulásáig – Senkit sem ért váratlanul az államfő döntése

A Szerbia Palotában megtartott hétfő esti sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić szerb államfő arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy ismét Ana Brnabićot, a leköszönő kormány vezetőjét bízza meg kormányalakítással.

A nyilvánossághoz intézett beszédében a köztársasági elnök kitért a Szerbia előtt álló legnagyobb kihívásokra is, melyekkel véleménye szerint a leendő kabinetnek szembesülnie kell majd.

Ana Brnabić élvezi az SZHP abszolút többségének bizalmát (Fotó: Beta)

Ana Brnabić élvezi az SZHP abszolút többségének bizalmát (Fotó: Beta)

Ezek között szerepel a koszovói kérdés rendezése, ugyanis elmondása szerint az ország jelentős nemzetközi nyomásgyakorlásnak van kitéve emiatt. Az újonnan megalakuló kormánynak, az elnök véleménye szerint, továbbra is az lesz az egyik legfontosabb feladata, hogy a kompromisszumos megoldást keresse, és ne fogadja el a Szerbia számára megalázó javaslatokat.

Az előttünk álló időszak másik nagy kihívását Vučić megítélése szerint az egészségügyi problémák jelentik majd, mert mint rámutatott, a jelenben a nagyhatalmakat az adott államban létező egészségügy ereje is definiálja.

Az államfő a gazdasági kérdéseket tartja a kormány harmadik legfontosabb kihívásának. Azt kell elérni, mondta, hogy a koronavírus-járvány idején és az azt követő időszakban csökkent a termelés, a bevételkiesések és a határzárak ellenére is szavatolt legyen a gazdasági mutatók növekedése. Az új kormánynak gondoskodnia kell arról is, hogy tekintettel a kialakult helyzetre, mégse csökkenjenek a nyugdíjak és a bérek a közszférában. Az államelnök szerint ehhez minden feltétel megvan, sikerülni fog szinten tartani a gazdasági fejlődést. Az ország bruttó hazai termékének korábbi növekedésében, valamint az idei évi szinten tartásában nagy szerepe volt Ana Brnabićnak, emlékeztetett.

Vučić kiemelte: Szerbia a következő négy évben is arra fog törekedni, hogy megőrizze szabadságát, függetlenségét, együttműködést valósítson meg a hagyományosan baráti államoknak számító Oroszországgal és Kínával is, de egyre jobb kapcsolatokat építsen az Amerikai Egyesült Államokkal is. Ez a folyamat máris elindult, emlékeztetett, s utalt arra, hogy a kormányalakítás éppen azért húzódott el jobban, mert maga naponta jelentős szereppel bíró külföldi politikusokkal folytatott fontos tárgyalásokat.

KÉT HÉT, HÁROM HÉT…

Ma számos reakció látott napvilágot a tegnap esti bejelentést követően. A leköszönő kormány tagjai elsősorban az új kabinet megalakításáról nyilatkoztak – nem túl egybehangzóan. Siniša Mali pénzügyminiszter közölte, hogy legkésőbb két héten belül létrejöhet az új kormány, Branislav Nedimović földművelésügyi miniszter ennél már kissé lezserebb határidőt jelölt meg, azt mondta, három héten belül lesz új kabinet. Mali elképzelése szerint már a jövő hét elején összehívják a Szerb Haladó Párt elnökségi ülését, melyen részletesen megvitatják a személyi kérdéseket is a leendő kormányban. Ezt követően összeül a képviselőház, megválasztják annak elnökét, megszavazzák a minisztériumokról szóló új törvényt és megalakul a kormány, részletezte. Nedimović a határidő közlése mellett annak a véleményének is hangot adott, hogy az államfő döntése, mely szerint marad az eddigi kormányfő, a lehető legjobb megoldást jelenti ebben a pillanatban.

MINDKÉT KEZÉT FELEMELNÉ

Miloš Vučević, az SZHP alelnöke és Újvidék polgármestere is úgy vélekedett tegnap, hogy Brnabić a legjobb választás, mert a korábbi években eredményeket tudott felmutatni, ezekkel igazolta, hogy a kabinet élén ismét a helye. Vučević elmondása szerint Brnabić élvezi a Szerb Haladó Párt abszolút többségének a bizalmát, így nagy támogatással a háta mögött vághat bele a következő fontos mandátumba. Az eredmények között említette az egészségügy területén megvalósítottakat, a gazdaság erősödését, a GDP növekedését, a munkanélküliség rekordnak számító alacsony szintjét, továbbá a bérek növekedését. Emlékeztetett, hogy az átlagkereset immár 510 euró felett jár az országban.

Ana Brnabićra szavazna „két kézzel, ha kell” Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója is. Véleménye szerint kiváló megoldásnak számít a jelenlegi miniszterelnök újraválasztása, hiszen a szóban forgó személy eleget tett minden eléje támasztott elvárásnak az elmúlt időszakban.

VOLTAKÉPPEN VUČIĆ DÖNT

A politikai elemzők véleménye megoszlott Brnabić kinevezése kapcsán. Đorđe Vukadinović úgy fogalmazott, az lett volna nagy meglepetés, ha nem a jelenlegi kormányfő lett volna a következő is, Vučić ugyanis teljesen kezében tartja a kormányt és a leendő miniszterek sem döntenek majd semmiről, valamennyien az államfő sajtófelelősei, segédei, esetleg tanácsadói lesznek voltaképpen. Florian Bieber Balkán-szakértő, a grazi Politikai Tudományok Karának tanára úgy értékelte, maga a tény, hogy Vučićnak három és fél hónapra volt szüksége, hogy kinevezze ugyanazt a személyt, az államfő hatalmáról és az intézmények gyengeségéről tanúskodik. Emlékeztetett, hogy a hatalmi pártnak nem kétharmados, hanem „háromnegyedes” többsége van a parlamentben, 188 hely a 250-ből, semmi ok nem volt a várakozásra.

Jó megoldásnak tartja viszont Brnabić második mandátumát Dejan Vuk Stanković elemző, aki úgy látja, hogy a régi-új kormányfő a folytonosságot képviseli, s nem határozzák meg tevékenységét a haladó párton belüli konfliktusok sem. A lojalitását Brnabić már bizonyította, kívüláll azonban a párton belüli vitákon, ami pozitív. Véleménye szerint szociális-gazdasági és politikai téren egyértelműek Brnabić érdemei.