2024. április 19., péntek

Épülhet a Fruška gora-i közúti folyosó

Négy éven belül elkészülhet – Az államfő is részt vett a kínai kivitelezővel megkötött szerződés aláírásán

Jövőre megkezdik annak a csaknem 48 kilométer hosszú közúti folyosónak az építését, amely Újvidéket és Rumát köti össze.

Az államfő az épülő közlekedési folyosó infrastrukturális szerepéről beszélt (Fotó: Beta)

Az államfő az épülő közlekedési folyosó infrastrukturális szerepéről beszélt (Fotó: Beta)

A Fruška gora-i korridorként ismert projekt elkészítésére és kivitelezésére a China Road and Bridge Corporation (CRBC) képviselőjével írt alá szerződést tegnap Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter. Az eseményen tiszteletét tette Aleksandar Vučić szerb államfő és Chen Bo, Kína belgrádi nagykövete is.

Mint ismeretes, a szerb kormány szeptember közepén jóváhagyta annak a négysávos gyorsforgalmi útnak az építését, amely a Szabadka és Šid felé vezető autópályákat is összeköti. A Fruška gorát átszelő közúti folyosó építési tervének része Szerbia leghosszabb alagútjának megépítése is. A 3,5 kilométeres földalatti járat mellett a 606 millió eurós projekt előrelátja egy új híd építését is a Dunán.

A Fruška gora-i közúti folyosó megépítésére a kínai CRBC kötelezte el magát. A nagyvállalat igazgatója Zhang Sjaojuen a szerződés aláírásakor kiemelte, hogy a cég munkacsoportja már több mint egy éve dolgozik a projekt kidolgozásán.

Emlékeztetett, hogy a CRBC az első kínai vállalat, amely kivitelezőként van jelen Szerbiában, és kifejezte szándékát a szerb vállalkozókkal való együttműködésre. Hangsúlyozta, hogy a minőségi munkát igyekeznek határidőre elvégezni, ezzel is hozzájárulva azokhoz a fejlesztési tervekhez, amelyeket Szerbia 2025-ig előrelátott.

Chen Bo nagykövet kiemelte annak jelentőségét, hogy Szerbia és Kína a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági nehézségek idején is együtt tud működni. Hangsúlyozta, hogy a nagykövetség a jövőben is támogatni fogja a kínai és a szerb vállalatok között megvalósuló projekteket.

A Fruška gorát átszelő 3,5 kilométeres föld alatti járat is készül (Fotó: Beta)

A Fruška gorát átszelő 3,5 kilométeres föld alatti járat is készül (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić államfő előrebocsátotta, hogy a közúti folyosót a tervek szerint jövőre kezdik el építeni és 2024. március 15-én nyitják meg a forgalom előtt.

– Az újvidékiek mellett Bácska és Szerémség lakosai előtt is megnyílik az út Dél-Szerbia felé, de a gyorsforgalmi út megkönnyíti a szomszédos országokba való utazást is. A közlekedési folyosó lehetővé teszi majd ugyanis, hogy egy óra alatt eljussunk Újvidékről Loznicába. A szerémségi falvak összekötésén túl a gyorsforgalmi út a Ruma és Šabac között húzódó autóútig vezet, így összeköttetés teremtődik a Loznicáig vezető gyorsforgalmi úttal is. Ezenkívül megkönnyíti a Belgrád–Zágráb autópályára való kijutást is. Olyan fejlesztést kezdtünk meg, amely meghatározó lesz Szerbia korszerűsítésének folyamatában – részletezte az államfő.

Elmondta azt is, hogy dolgoznak a szerémségi Racsát és a boszniai Bijeljinát összekötő autóút építésén, de tervbe van a Zombor és Béreg közötti gyorsforgalmi út kiépítése is. A Belgrádot, Nagybecskereket és Újvidéket összekötő autóút terveit is nyilvánosságra hozták, amelynek megvalósításával Vajdaság úthálózata kiteljesedik – tette hozzá Vučić. Kiemelte a Kelet- és Dél-Szerbiában történő útépítéseket is. Elmondása szerint a požegai autóutat Szent Miklós napjáig befejezik, de dolgoznak a Pozsarevácot, Galambócot és Donji Milanovacot összekötő úton is.