2024. április 24., szerda

A szerbiaiaknak a legdrágább az üzemanyag

Mennyit kell dolgoznunk ahhoz, hogy teletankoljuk gépkocsinkat?

Szerbiában egy átlagpolgárnak 20 órát, azaz két és fél munkanapot kell dolgoznia ahhoz, hogy a gépkocsiját meg tudja tölteni üzemanyaggal, ami fél nappal kevesebb az előző év augusztusához képest.

Szlovéniában egy munkanapot, pontosabban 7,5 órát szükséges eltölteni a munkahelyükön a teli tartályért. Németországban ehhez mindössze 5,5 órát kell dolgozni, így a németek két munkanap után akár háromszor is megtölthetik az autójukat. Mintegy 50 liter benzinért, amennyi egy átlagos gépkocsi kapacitása, Szerbiában a polgároknak 57,6 eurót kell fizetniük, a dízelautók esetében pedig 61 eurót. Ha figyelembe vesszük, hogy hazánkban az átlagbér 511 euró, a napi munkaidő pedig 8 óra, a szerbiai átlagpolgárok megközelítőleg 20 órát, azaz két és fél munkanapot kell dolgozniuk ahhoz, hogy gépkocsijukat megtölthessék üzemanyaggal. Ha azonban gázolajjal működik az autó, ez az idő egy órával több.

Hasonló időt kell eltölteniük a munkahelyükön a szomszédos montenegrói és észak-macedóniai polgároknak is a teli tartályért. Montenegróban az átlagfizetés 523 euró, 50 liter benzin pedig 57 euróba kerül, így az itteni polgároknak 19 órát kell dolgozniuk ahhoz, hogy a gépkocsijukat megtöltsék üzemanyaggal. Észak-Macedóniában az átlagbér 437 euró és egy teli tankoláshoz, ami 49 euróba kerül, a macedónoknak fél órával többet kell eltölteniük a munkahelyükön. Kicsivel kevesebbet kell dolgozniuk a polgároknak Bosznia-Hercegovinában, mivel az országban az átlagbér 493 euró, ami alacsonyabb, mint Szerbiában, azonban a benzin is olcsóbb, ezért egy teli tankolás 43,6 euróba kerül. Ez azt jelenti, hogy 50 liter benzinért egy boszniai átlagpolgárnak 16 órát szükséges dolgoznia, vagyis két munkanapot.

Az egykori jugoszláv tagállamok közül Horvátországban a legdrágább az üzemanyag, itt ugyanis 61 euróért tankolhatjuk tele a gépkocsinkat. Mintegy 900 eurós átlagbérrel azonban a horvátoknak ehhez 12 órát kell dolgozniuk, ami egy és fél munkanapnak felel meg. Szlovéniában, ahol az átlagbér l200 euró, 50 liter benzin pedig 50,3 euróba kerül, a szlovénoknak 7,5 órát kell eltölteniük a munkahelyükön egy teli tartályért. A legjobb helyzetben azonban Németország van, ahol az átlagfizetés 1950 euró, 50 liter benzin pedig 61 euróba kerül A németeknek tehát 5,5 órát kell dolgozniuk ahhoz, hogy megtöltsék a gépkocsijuk üzemanyagtartályát.