2024. április 20., szombat
PÓSA ATYA, A LELKÉSZ VÁLASZOL

Kisbabát szeretnének! De hogyan?

Kedves atya!
Évek óta szeretnénk kisbabát, sajnos sok egészségügyi gondunk van, ami megakadályozza ezt. Orvosaink a lombikprogramot ajánlották. A feleségem egyezik vele, én vonakodom. Nem tudom, az Egyház elfogadja-e. Hallottunk egy bizonyos NaPro technológiáról is, de még csak puhatolózunk. Nagyon vágyunk családra, de Isten akaratát szeretnénk szem előtt tartani. Merre induljunk? Mit gondol? Üdv, Miki

Tisztelt Miki!
A lombikprogram több petesejtet műtéti eljárással leszív a petefészekben lévő tüszőből, amelyeket tápoldatba és inkubátorba helyeznek, majd megfelelő mennyiségű spermiumot a petesejtek mellé tesznek, így a hímivarsejtek egyesülnek a petesejtekkel, és megtörténik a megtermékenyítés. Néhány napig a megtermékenyült petesejtek az inkubátorban fejlődnek, majd beültetik őket az anyaméhbe. Általában egyszerre egy-három embriót ültetnek be. A beültetést követő négy-öt nap alatt megtörténik a beágyazódás, és ha minden jól ment, két hét múlva megjelenik a két csík a terhességi teszten. Egy-egy lombik „akcióban” több életképes embrió is kifejlődik, a fel nem használt életkezdeményezéseket lefagyaszthatják egy következő beültetés érdekében. A fagyasztott embriókat speciális tárolókba helyezik el, ahol akár évekig, évtizedekig is életképesek maradnak. (Átvett írás: A lombik beültetés menete https://tamtraco.hu/a-lombik-beultetes-menete/)

A megtermékenyítés pillanatában, amikor a hímivarsejt egyesül a petesejttel, Isten lelket „lehel” a két eggyé vált sejtbe, és így azonnal egy új ember „születik meg”, akinek a személyisége vagyis a lelke teljes öntudattal bír, a teste pedig – a génekbe írt pontos tervrajz alapján mindjárt fejlődésnek indul. Ez az embrió (amelyet a 8. hét után magzatnak neveznek) nem egyszerű „életkezdeményezés” (ahogy a fenti írás szerzője mondja), hanem igazi ember, amelynek már megvan mindene: a lelke, a tudatos személyisége (mindenkinél teljesen egyéni, páratlan), és testének tökéletes tervrajza beírva a DNS-be, aminek csak ki kell fejlődnie. Amikor a lombikban mesterségesen megtermékenyített petesejteket (ez „általában egyszerre egy-három embrió”, ahogy a fenti írás szerzője mondja), beültetik az anyaméhbe, akkor ennyi új embert, az anyának ennyi gyermekét ültetik be a méhébe. A beültetést követő négy-öt nap alatt egy ezek közül beágyazódik és elkezd növekedni, a másik kettő, az anyának másik két gyermeke pedig meghal, a nem beágyazódás abortálja őket. Ez azt jelenti, hogy a lombikprogram egy gyerekkel megajándékozza az anyát, kettőt pedig halálra ítél a méhében.
De nem csak ezt a kettőt. A „lombik akcióban” több életképes embrió is kifejlődött, és – cinikusan – a fel nem használt „életkezdeményezéseknek” nevezik őket (a DNS tervrajz a teljes embert tartalmazza, nem pedig életkezdeményezést!). Ezek mind új emberek, az anya petesejtjeiből és az apa ivarsejtjeiből a mesterséges megtermékenyítés pillanatában létrejött új emberek, az anyának és az apának az édes gyermekei! Ezeket a gyermeket vagy halálra ítélik, ami egyet jelent az abortálással, vagy lefagyasztják egy esetleges beültetés érdekében, és évekig, évtizedekig befagyasztva tartják. Ezek az emberi lények, mivel a megtermékenyülés pillanatában megkapták Istentől a lelküket, tudatos személyiséggel rendelkeznek, ezért, mint gondolkodó lények, ennyi ideig tudatosan szenvednek a jégbörtönben a szabadulás semmilyen reménye nélkül. Egy-egy lombikprogram mennyi embert gyilkol meg, és mennyit ítél hosszú fagyhalálra!
De az az egy sem szerencsés, akinek „szerencséje” volt beágyazódnia, és megszületnie, mert a befagyasztott ikertestvérei fagyasztó lelki hatással vannak rá egész életén keresztül, a lelkére rátelepszik valami titokzatos hidegség, emiatt soha nem tud örülni az életnek. Az elabortált vagy meghalasztott testvéreinek a hiánya pedig örökös hiányérzetet okoz a lelkében, ezért nem lesz képes soha elégedett lenni. A lombikprogram egy egész sor szerencsétlen embert teremt (befagyasztottakat, elabortáltakat, hiányérzettel születetteket), ezért van az, hogy az Egyház nem fogadja el, vagyis erkölcsileg károsnak tartja. Én sem ajánlom senkinek, és helyesnek tartom, hogy Ön is, tisztelt Miki, vonakodik tőle.

Ugyanakkor ajánlom a NaPro technológiát, amely iránt már érdeklődik. Ez erkölcsileg elfogadható (vagyis senkinek nincs kárára, sőt, mindenkinek (az anyának, a gyermeknek) a javára van, megbízható és sikeres módszer, amely megoldást jelenthet a gyermekre vágyó házaspároknak. A Természetes Prokreatív Technológia (Natural Procreative Technology, röviden NaPro Technológia vagy NPT) egy olyan reprodukciós tudomány, amely a termékenységi (menstruációs) ciklussal összhangban működik.
A NaPro Technológia kidolgozása az 1970-es években kezdődött, amikor Thomas W. Hilgers az Amerikai Egyesült Államokban egy kutatást végzett, amelynek célja egy akkoriban újdonságnak számító természetes családtervezési módszer kivizsgálása volt. Az eljárást, amelyet hazánkban Billings-módszer néven ismerünk, továbbkutatta, kialakított hozzá egy új nyelvezetet, s ez lett a Creighton-módszer. Hilgers a vizsgálatai során nemcsak bebizonyította a Billings házaspár állításait, de nőgyógyászként tovább mélyítette és kiterjesztette azokat különféle nőgyógyászati betegségekben szenvedő, termékenységgel kapcsolatos problémákkal küzdő nőkre is. Kutatásainak eredményeként ma már a párok a Creighton-módszer alapján meghatározott táblázat szerint képesek értelmezni a nő termékenységi ciklusát, meg tudják különböztetni a termékeny és a nem termékeny napokat, illetve felfedezhetik az esetleg fellépő rendellenességeket. Amennyiben a megszokotthoz képest eltérést tapasztalnak, vagy ha a gyermekáldás várat magára, a természetes fogantatást elősegítő NaPro Technológiát alkalmazó orvos segítségével gyógyítani tudják ezeket az eltéréseket. A technológiát alkalmazó orvos a hagyományos nőgyógyászati eszközöket használja, hormonszinteket mér, ultrahanggal figyeli a ciklus eseményeit, szükség esetén laparoszkóppal műt, de minden nőt és minden ciklust egyénileg vizsgál, hiszen a kezében ott a pontos „eseménynaptár”.
A NPT ténylegesen gyógyít, ugyanis a meddőség okát igyekszik feltárni és kezelni, állapottól függően gyógyszerekkel vagy műtéttel. Nem „megkerüli” a problémát, és nem törekszik arra, hogy a hibásan működő funkciót mesterségesen helyettesítse technikai eszközökkel.
Magyarországon a technológia bevezetésének még nagyon kezdeti szakaszában tartunk. Ha valaki szeretné megtanulni a Creighton-módszert, akár családtervezés céljából, akár azért, mert később NaPro Technológiát alkalmazó orvost szeretne felkeresni, akkor jelenleg hat magyar képzett Creighton-oktatótól tanulhat. A módszerről bővebb tájékoztatást a https://www.termekenyvagy.hu/ címen keresztül kaphatnak.
Tisztelt Miki, biztosítom, hogy a legjobb útra tér, ha a NaPro technológiát választja.
László atya

Kedves Olvasóink,
Pósa László atyának szánt kérdéseiket, gondolataikat a következő e-mail-címre várjuk: lelkesz@magyarszo.rs illetve hagyományos, postai úton is az alábbi címre: Magyar Szó – Tiszavidék szerkesztősége, 24400 Zenta, Posta utca 14. A borítékra kérjük írják rá: PÓSA ATYA, A LELKÉSZ VÁLASZOL.
Kérnénk, hogy gondjukat pár mondatban, érthetően, a problémát alaposan elmagyarázva fejtsék ki az atya számára, aki lapunk hasábjain fog erre felelni. Levelük meg fog jelenni a válasszal együtt, azzal, hogy igény szerint ez történhet névtelenül, vagy álnéven. Mindenképp tüntessék fel a felénk intézett soraikban, hogy milyen aláírás vagy monogram megjelenését engedélyezik.