2024. április 23., kedd

Éltetni a forradalom lángját

Az aradi vértanúkra emlékeztek Zomborban

Kegyeleti napot tartottak hétfőn Zomborban az aradi vértanúk emléknapjának előestéjén a Magyar Polgári Kaszinó szervezésében. A Szent Rókus temetőben az 1848/49-es emlékobeliszknél Rezicska Károly, a Kaszinó műemlékvédő csoportjának vezetője szólt az aradi vértanúk érdemeiről, a gyászünnep nemzetmegtartó tanulságairól, majd ft. Drobina Gábor zombori káplán megáldotta a síremléket.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A kegyelet virágait elhelyezte Sarlay Péter, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Tanács nyugat-bácskai tagjai, valamint a Szent György Lovagrend, Baja város önkormányzata, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Polgári Kaszinó képviselete.

Ezt követően fejet hajtottak az első világháborúban elesett katonák sírjainál. Mindegyik helyszínen a Kaszinó dalárdája működött közre.

Az emlékezés a Magyar Polgári Kaszinó udvarán, a Schweidel József zombori születésű vértanú mellszobránál folytatódott. Dr. Karcher Erzsébet, a Kaszinó elnöke szólt az emlékezőkhöz. Egyebek mellett elmondta, céljuk, hogy emlékezzenek és emlékeztessenek, éltessék a forradalom lángját, az identitástudatot a zombori magyarság körében is.

A Magyar Polgári Kaszinó fiatal tagjai alkalmi műsorral készültek.

Az est folyamán az emlékezés virágait a Schweidel-szobornál is elhelyezték a fenn említetteken kívül a Dunatáj Egyesülés tagjai, valamint a 7-es számú Huszárezred és a pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozatának képviselői.