2024. április 25., csütörtök

Könyvekkel az esélyegyenlőségért

Öt általános iskola 110 roma nemzetiségű diákja részesült tankönyvcsomagban

Hétfőn tankönyvcsomagot osztottak ki a Széchenyi István, a Matko Vuković, a Đuro Salaj, a csantavéri Hunyadi János és a bajmoki Vuk Karadžić általános iskolák roma nemzetiségű diákjainak. Az adományokat Ilija Đukanović, a városi tanács egészségügyi és szociális kérdésekkel megbízott tagja és Jasmina Stevanović, a társadalmi tevékenységek titkárságának titkára, valamint Szabadka Város roma kérdésekkel megbízott koordinátorai, Kurina Klaudia és Stevan Nikolić nyújtotta át. Az eseménynek a Matko Vuković Általános Iskola adott otthont. Az iskola diákjai rövid zenés műsorral köszöntötték a vendégeket.

Ilija Đukanović tankönyveket ad át  (Fotó: Gergely Árpád)

Ilija Đukanović tankönyveket ad át (Fotó: Gergely Árpád)

Az eseményen megtartott sajtótájékoztatón Ilija Đukanović elmondta, hogy 110, 1–4. osztályos diák részesült tankönyvcsomagban. A városi költségvetésből minden évben biztosítanak pénzeszközöket erre a célra. 2017-ben és 2018-ban három, 2019-ben négy, az idei évben pedig már öt iskola roma tanulóit segítették ily módon. A városi költségvetésből idén 500 ezer dinárt különítettek el erre a célra, valamint a Roma Oktatási Központ civil szervezet további 108 ezer dinárral támogatta az akciót.

Jasmina Stevanović rámutatott arra, hogy az akcióra a gyermekhéten kerül sor, és emlékeztetett rá, hogy a kormány a 2020-as évet a szolidaritás és az együttműködés évének nyilvánította.

Kurina Klaudia kiemelte, hogy a tankönyvek elősegítik, hogy a roma diákok sikeresen befejezzék általános iskolai tanulmányaikat.

Mirjana Stevanović, a Matko Vuković Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy 16 diákjuk kapott a tankönyvcsomagokból. Hozzátette, hogy az intézmény a kezdetektől részt vesz a programban. Ennek köszönhetően már minden diákjuk befejezi az általános iskolai tanulmányait, és legtöbbjük beiratkozik valamelyik középiskolába.