2024. április 25., csütörtök

Szabadkai időutazás

A kosztümös gyalogtúrán a város elfeledett történeteit mesélték el az idegenvezetők

A turizmus világnapja alkalmából szervezett kosztümös városi gyalogtúrát szombat délelőtt a szabadkai a Fenix Travel 024 utazási iroda. A Tíz szimbólum, tíz történet című városnéző körúton jelen lévő érdeklődők a város szecessziós, barokk és neogótikus stílusban épült épületeivel, illetve azok feledésbe merült történeteivel ismerkedhettek meg.

A séta a vasúti pályaudvar bejáratánál vette kezdetét, ahol a századforduló időszakából érkezett Hartmann házaspár fogadta a résztvevőket.

A városnéző szabadkaiak az épületek kapualjaiba is betértek (Fotó: Lackó Varjú Sára)

A városnéző szabadkaiak az épületek kapualjaiba is betértek (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Olyan jelmezeket választottunk, amilyeneket a századforduló idején viseltek. Jelena Stojsavljević kolléganőmmel Hartmann Teréz és Raffael, az egykori szabadkai húsfeldolgozó üzem tulajdonosainak szerepébe bújtunk, akik 1910 őszén a bécsi járaton érkeztek a szabadkai vasútállomásra, ahol egy elvarázsolt folyosón átkelve csöppentek 2020-ba. Mesénk szerint csak úgy juthatnak vissza a múltba, ha két óra alatt elmesélik a jelenlévőknek a város akkor már elfeledett történeteit – mesélte Tóth Borisz idegenvezető, szervező.

Az esemény iránt nagy volt az érdeklődés, kisebb tömeg követte az idegenvezetőket, akik többek között Mamuzsits Lázár és Bíró Károly otthonához, Lichtneckert Károly házához, a városi bérpalotához kalauzolták el a túrázókat.

– Ezeket az épületeket kevésbé ismertetik a turisztikai idegenvezetések során, mégis jelentősek városunk történelmét tekintve. A 19. század utolsó éveiben, illetve a 20. század legelején Szabadka kimagasló kulturális és gazdasági szerepet töltött be az európai térképen. Mi most ezekre a történetekre szerettük volna fektetni a hangsúlyt – nyilatkozta Tóth Borisz.

A séta a Városházánál ért véget, ahol egy oldtimer autó várta Hartmann Terézt és Raffaelt, hogy visszarepítse őket a századforduló idejébe.