2024. március 29., péntek

Többnyelvű feliratok az új buszmegállókon

Lapunk hasábjain korábban hírt adtunk arról, hogy Szabadka Város területén több helyen úgynevezett okosbuszmegállókat helyeztek ki. A napkollektorokkal működtetett buszmegállók többek között lehetővé teszik a mobiltelefonok töltését, vezetéknélküli internetet biztosítanak, valamint térfigyelő kamerákkal is rendelkeznek. 2019-ben három régi buszmegállót cseréltek ki ezen okosbuszmegállókra, és az idén nyáron újabb három helyszínen helyezték le azokat. Ma már a Lifka Art mozinál, a Harcosok sorakozója lakótelepen, Palics központjában, a kórháznál, a Partizan kerékpárgyárnál és a Pátria Hotelnél is találkozhatunk velük.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A beruházások a város saját eszközeiből, valamint tartományi támogatásból valósultak meg, azonban a tájékoztató jellegű szövegeket csupán szerbül, cirill betűkkel írták fel rájuk. Ez most megváltozott, és a szerb mellett magyarul és horvátul is olvashatóak az információk. Minderről dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke saját Facebook-oldalán is hírt adott.

– A polgármesterrel folytatott első egyeztetésen jeleztem, hogy a lehető legrövidebb időn belül le kell cserélni a feliratokat háromnyelvűekre. A múlt hét folyamán ez megtörtént, az érintett hat buszmegálló elnevezései magyarul és horvátul is feltüntetésre kerültek. A Vajdasági Magyar Szövetség számára továbbra is prioritás a nyelvhasználati jogok érvényesítése, amely nem lehet alku tárgya a jövőben sem – áll a bejegyzésben.