2024. április 25., csütörtök

Középpontban a Raichle- és a Reök-palota

Szakmai napot tartottak a jövő építészei számára Szabadkán

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete hétfőn a fiatalok számára szakmai napot tartott, amelynek helyszíne a szabadkai Raichle-palota volt. 

A diákok bejárták a Raichle család egykori szobáit és szalonjait (Fotó: Szalma Brigitta)

A diákok bejárták a Raichle család egykori szobáit és szalonjait (Fotó: Szalma Brigitta)

Az eseményen szabadkai és adai középiskolások vettek részt. Köszöntőt mondott De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke, valamint Blaskó Árpád, a szabadkai Kortárs Galéria igazgatója.

– Kilencedik alkalommal szervezte meg az egyesületünk az Épített örökség című szakmai napot, amelyre azokat a fiatal, jövendőbeli építészeket hívtuk meg, akiket érdekel ez a téma. Fontosnak tartjuk, hogy a középiskolások és az egyetemi hallgatók széles körben, mélyebben foglalkozzanak ezzel a témával. Fontos, hogy megismerjenek egy-egy építészeti stílust, műemlék jellegű épületet. Most a szecesszióval foglalkozunk. Két fontos épületet vizsgálunk, tanulmányozunk. Az egyik a szabadkai Raichle-palota, a másik pedig a szegedi Reök-palota – nyilatkozta De Negri Ibolya.

A szakmai napra meghívtak néhány előadót, akik részletesebben beszéltek ezekről az épületekről. A múlt héten a programban részt vett vajdasági diákok megtekintették a szegedi Reök-palotát. Tegnap a szakmai nap elméleti részében előadásokat hallhattak, a gyakorlati részben pedig a diákok kiválasztották az épület egyik részletét, és manuálisan lerajzolták. Ezt a programot a magyarországi Porta Speciosa Egyesület jóvoltából tudták megvalósítani, tudtuk meg az ÉMPE elnökétől.

Blaskó Árpád megnyitóbeszédében elmondta, hogy a Raichle-palota egy nagyon érdekes fúzió, hiszen egy műemlékvédelem alatt álló épületben kap helyet a kortárs művészet. Egy sokak szerint összepárosíthatatlan kombinációról van szó. – Sokszor nagy fejtörést jelent számunkra, hogy miként állítsunk ki egy-egy 21. századi installációt vagy művészeti alkotást, hogy ebben a szecessziós épületben is megtaláljuk a helyét. A szecessziónak köszönhetően Szabadka felkerült a világtérképre. Élvezzétek az itt töltött napot, és alkossatok valami ehhez foghatót! – szólt a középiskolásokhoz Blaskó Árpád.

A program első felében Pesti Attila építész tartott előadást a Szecesszió, mint építészeti stílus címmel. Ezután Kucor Tamara művészettörténész, a Kortárs Galéria kurátora a Raichle-palota építészetéről beszélt, majd körbevezette a középiskolásokat az épületben. Később De Negri Ibolya és Baranyi Annamária mutatták be a szegedi Reök-palotát a megjelenteknek. A szakmai nap utolsó részében Törteli Károly építész tartott gyakorlati foglalkozást a diákoknak, amelynek keretében szabadkézi rajzokat készítettek a Raichle-palota egy-egy részletéről.