2024. április 24., szerda

Hét filmet mutatnak be hat helyszínen

Szerdán kezdődik a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja

Az idei Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja szerdán kezdődik, és jövő hétfőn, október 12-én zárul. Az esemény minden évben a Vajdasági Magyar Mozgókép napjának állít emléket, és a magyarkanizsai Cinema Filmműhely szervezésében valósul meg. A filmvetítéseket hat helyszínen, Szabadkán, Zentán, Topolyán, Magyarkanizsán, Zomborban és Újvidéken tartják. Az idén hét új filmet tekinthetnek meg az érdeklődők. Ezek Bicskei Zoltán Hozzád sóhajtunk című filmetűdje, Tolnai Szabolcs Osztálytalálkozó című játékfilmje, továbbá Lavro Ferenc Sziasztok! című dokumentumfilmje. A programban szerepel még Forró Lajos Magyarellenes atrocitások a Délvidéken – Horgos története című dokumentumfilmje, valamint a VM4K és a Dinovizija ,,Szabadkára nézve a vasút életkérdés” című dokumentum-játékfilmje. A közönség ezenkívül láthatja Zámborszky Ákos A magyar Olympiász – Vermes Lajos, illetve Herczeg Zsolt Radnóti nyomában című dokumentumfilmjét is.

Zentán szerdán, október 7-én 18 órától lesznek vetítések a Zentai Alkotóházban. Ezen a napon a  Hozzád sóhajtunk, az Osztálytalálkozó, a Sziasztok!, valamint a Magyarellenes atrocitások a Délvidéken – Horgos története című alkotásokat lehet megtekinteni. Másnap, október 8-án 18 órakor

a „Szabadkára nézve a vasút életkérdés”, illetve A magyar Olympiász – Vermes Lajos című filmeket tűzik műsorra. Pénteken, október 9-én 18 órától a Radnóti nyomában című dokumentumfilmet tekinthetik meg az érdeklődők.

Topolyán a  Művelődési Ház kiállítóterme ad helyet a filmvetítéseknek. Pénteken 17 órától a Sziasztok!, A magyar Olympiász – Vermes Lajos, a Radnóti nyomában, az Osztálytalálkozó és a Hozzád sóhajtunk című filmeket láthatják.

Újvidéken az érdeklődők az Európa kollégiumban vehetnek részt a vetítéseken. Csütörtökön, pénteken és hétfőn 19 órától az Osztálytalálkozó című játékfilm lesz műsoron.

Szabadkán a közönség a Lifka Sándor Art moziban nézheti meg az alkotásokat. Csütörtökön 19 órától a Hozzád sóhajtunk, az Osztálytalálkozó, a Sziasztok! és a „Szabadkára nézve a vasút életkérdés” című filmekkel várják az érdeklődőket. Pénteken 19 órakor a Radnóti nyomában és a Magyarellenes atrocitások a Délvidéken – Horgos története című dokumentumfilmek szerepelnek a programban.

Magyarkanizsán az Ifjúsági otthon nagytermében fogják levetíteni a filmeket. Pénteken 19 órakor a Hozzád sóhajtunk, az Osztálytalálkozó, a Sziasztok! és a Magyarellenes atrocitások a Délvidéken – Horgos története című alkotásokat láthatja a közönség. Szombaton 19 órakor a „Szabadkára nézve a vasút életkérdés” és A magyar Olympiász – Vermes Lajos című dokumentumfilmeket tekinthetik meg.

Zomborban hétfőn, október 12-én 19 órakor az Osztálytalálkozó című alkotást fogják levetíteni a Polgári Kaszinóban.

Kedden, október 13-án 11 órakor Szabadkán megkoszorúzzák Lifka Sándor szobrát, 16 órakor pedig Zomborban Bosnyák Ernő sírjára helyezik el a kegyelet virágait.

A rendezvényt a Sat-trakt Kft. és Magyarkanizsa önkormányzata támogatja.