2024. március 28., csütörtök

Ana Brnabić marad a kormányfő

Vučić az eddigi miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással

A Szerbia Palotában megtartott ma esti sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić szerb államfő arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy ismét Ana Brnabićot, a leköszönő kormány vezetőjét bízza meg kormányalakítással.

A nyilvánossághoz intézett beszldében a köztársasági elnök kitért a Szerbia előtt álló legnagyobb kihívásokra is, melyekkel véleménye szerint a leendő kabinetnek szembesülnie kell majd. Mindenképp ezek között szerepel a koszóvói kérdés rendezése, melynek kapcsán az ország jelentős nemzetközi nyomásgyakorlásnak van kitéve. Az újonnan megalakuló kormánynak, az elnök szerint továbbra is az lesz a feladata, hogy a kompromisszumos megoldást keresse, és ne fogadja el a Szerbia számára megalázó javaslatokat.

Az előttünk álló időszak másik nagy kihívása Vučić megítélése szerint az egészségügyi problémák lesznek, beszédében rámutatott arra, hogy a jelenben a nagyhatalmakat az egészségügy ereje is definiálja.

Az államfő a gazdasági kérdéseket tartja a kormány harmadik legfontosabb kihívásának, a koronavírus járvány idején és azt követően azt kell majd megvalósítani, hogy a megszokottnál lényegesen alacsonyabb termelés és bevételek, lezárt határok mellett is szavatolt legyen a gazdasági mutatók növekedése. Az új kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy a költségvetésre jellemző összetettebb körülmények ellenére sem csökkenjenek a nyugdíjak és a közszféra bérei.

Vučić kiemelte, hogy szerbia a következő négy évben is arra fog törekedni, hogy megőrízze szabadságát, függetlenségét, együttműködést valósítson meg a hagyományosan baráti államoknak számító Oroszországgal és Kínával is, de egyre jobb kapcsolatokat építsen az Amerikai Egyesült Államokkal is.