2024. április 25., csütörtök

Harminchárom általános- és középiskolában bukkant fel eddig a koronavírus

Nem kizárt a szájmaszk-viselés kötelezővé tétele Szerbiában a zárt mellett nyílt térben is

Harminchárom általános- és középiskolában bukkant fel eddig a koronavírus – jelentette ki dr. Predrag Kon járványtani szakember, a köztársasági válságtörzs talán legtöbbet idézett tagja. A 021.rs hírportál szerint Kon leszögezte, ezek szolid adatok, és ha lényegesen nem változik a helyzet, akkor a tanítás módján sem kell változtatni. Hangsúlyozta azt is, hogy az iskolák járványügyi szempontból kevésbé kockázatos helyek, mint a nagyobb közösségek, ahol nehezebben ellenőrizhető a szabályok betartása.

Eddig 24 szerbiai általános iskolában, és 9 középiskolában jegyeztek fel koronavírus-fertőzéses eseteket. jeleztek fertőzött gyerekeket.

A járvány terjedéséről elmondta, hogy Szerbiában az óvintézkedések enyhítése következtében hamarabb következett be a járvány második hulláma, mint Európa más részein. Ebben szerinte nagy szerepet játszott a választások megtartása, és a fertőzések jelentős része esetében szerepet játszott a szerb labarúgó kupa döntőjének június 24-ei niši megrendezése, ahol nem kevesebben, mint 10.000-en gyűltek össze.

Ugyanakkor Srđa Janković immunológus és a válságtörzs tagja arra intett, hogy az őszi hónapokban bizonyosan nem ér véget a jávány, ezért mindannyiunknak felelősségteljesen kell viselkednünk. – Rajtunk áll, meddig tud terjedni a járvány – mondta a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva. Nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy Szerbiában bevezetik a kötelező szájmaszk viselést nyílt térben, tehát az utcán is.