2024. április 19., péntek

Üzemel még a Fiat kragujevaci gyára?

A koronavírus-járvány rávilágított a kragujevaci autógyártás szerény, évről-évre gyengébb eredményeire. Ami ennél is lesújtóbb: mind világosabb, hogy az üzem többségi tulajdonosa, a torinói Fiat autógyár alig tesz valamit annak érdekében, hogy a vállalatot megfelelő mederbe terelje. Az első nyolc havi pénzügyi jelentések arról szólnak, hogy az üzem 187,2 millió eurós jövedelemre tett szert, ami 28,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A 021.rs honlap hírmagyarázója cikkében megjegyzi, hogy el kell ismerni, a világméretű járvány jelentősen érintette az autóipart, sok esetben a termelés megfelezéséről beszélhetünk, az értékesítés pedig még jelentősebb mértékben csökkent. A globális jelenség természetesen nem kerülte meg a kragujevaci autógyártót sem, mely egyharmadának a szerb állam a tulajdonosa, míg kérharmad tulajdonrészével a torinói anyacég teljesen önállóan gazdálkodik. A baj inkább ott van, hogy a szerbiai autógyártónál rég megmutatkoztak a negatív trendek, amit a koronavírus csak átláthatóbbá tett. Nehéz ugyanis elrejteni azt, hogy a gyár dolgozói idén alig több, mint 110 napot dolgoznak, sőt még ez sem biztos. Tény viszont, hogy kéthetes kényszerszabadságukról ma tértek vissza munkahelyükre, ennek előtte három hétig kollektív szabadságon voltak, még előtte pedig három hét fizetett szabadságon, és két tavaszi hónapban sem dolgoztak. Így nehéz elképzelni, hogy legyártják újév előtt a 45.000 személygépkocsit – a tavalyi termelés 60 százalékát –, ami az 542 milliós jövedelemmel is gyengének számított.

A cikk szerint mindez történik amellett, hogy a szerb állam továbbra is injekciózza a közös vállalatot. Méghozzá különféle módon. Közvetlenül egyes kiadások befizetésével, kezeskedéssel, még jobban több kötelezettség tíz évre való felszabadításával. Így a kragujevaci gyár számlájára tavaly 21,2 millió eurót utalt át, két millióval többet, mint amennyi kiadás van a 2069 foglalkoztatott után. Ami még különösebb, hogy a szerb állam a Fiattal való közös szerveződés kezdete óta fizeti a Fiat gyár dolgozóit. 2011 óta, amikor a többségi tulajdonos csaknem egy milliárd euró beruházásával megkezdte a termelést, bérezésre 200 millió eurót fizettek ki. Ugyanekkor a szerb állam 168,5 millió euróval támogatta a céget, és ezzel szinte teljes egészében fedezte a béreket.

Számos további privilégium mellett a Fiat kragujevaci gyára továbbra sem tud elégségesen gazdálkodni, a szerbiai eladási mutatók is jelképesek az évi 1200 eladott járművevel, miközben a kivitel is évről évre szerényebb.