2024. április 19., péntek

Zene szárnyán tovaszáll a gond

Az idén egynaposra zsugorodott Palicsi Magyar Sokadalom és Folk Music Fest is sokakat csalogatott ki Palicsra
A rendezvényekre a járványhelyzet dacára i sokan kíváncsiak voltak

A rendezvényekre a járványhelyzet dacára i sokan kíváncsiak voltak

A szólótáncverseny résztvevői

A szólótáncverseny résztvevői

Hetedik alkalommal szervezték meg szombaton a Palicsi Magyar Sokadalom és a Folk Music Fest elnevezésű népzenei rendezvényt. A járványhelyzetre való tekintettel az egyébként kétnapos, hagyományosan egy időben megtartott rendezvénysorozatok ezúttal egynaposra zsugorodtak. A palicsi Vigadó terasza a kora délelőtti órákban kezdett benépesedni, ekkor a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület szervezte Palicsi Magyar Sokadalom keretében kirakodóvásár és kézműves foglalkozás – egyebek mellett nemezelés és gyöngyfűzés – kezdődött, majd fellépett a Garagulya Gólyalábas Kompánia, végül pedig népviseleti bemutatót és szólótánc gálát tekinthetett meg a közönség. A Juhász zenekar szervezte népzenei fesztivál keretében idén a Bodros tamburazenekar, majd Bakos Árpád és Miroslav Jovančić, míg a kora esti órákban az idén fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Juhász zenekar jubileumi koncertjére került sor.
Az idei év rendkívüliségére való tekintettel különösen nagy öröm, hogy megszervezhették a magát immár hagyománnyá kinövő Palicsi Magyar Sokadalmat, nyilatkozta lapunknak Brezovszki Roland, a Talentum művészeti vezetője, majd elismerte, hogy részben sajnálja, amiért az egyébként a palicsi Nyári Színpadon 400–500 résztvevővel megtartott rendezvény sokadalmi hangulata ezúttal elmaradt.
– Számunkra elsősorban az a legfontosabb, hogy bemutassuk a néptáncot, valamint a népviseletet és a kézművességet, ám minden alkalommal gondoskodunk gyermekprogramról is. Ezért örülünk annak, hogy ismét ellátogatott hozzánk a Garagulya Gólyalábas Kompánia, hiszen ők nemcsak a gyerekek, hanem a szülők egyik nagy kedvencei is. Idén a néptáncbemutató keretében a tavalyi Szólótáncverseny gálaműsorát szerveztük meg. Vendégek is érkeztek, óbecsei szólisták és Békéscsabáról a Csaba Táncegyüttes szólistái. Emellett régóta dédelgetett vágyunk volt a népviselet-divatbemutató megszervezése, hiszen nemcsak nekünk van számos szép népviseletünk, hanem köszönve a magyarországi támogatásnak, más táncegyesületeknek a Vajdaságban szintén. A Csoóri Sándor Alapnak egyebek mellett az az egyik kiemelt célja, hogy minél több népviseletet tudjunk beszerezni, vagy elkészíttetni. Mindebben partnerünk volt a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet – számolt be a rendezvény részleteiről Brezovszki Roland.
A Talentum egyik másik hagyományos rendezvénye a Vajdasági Gyermek Szólótáncverseny. Ennek megtartásával kapcsolatban a művészeti vezetőtől megtudtuk, hogy a jelenlegi tervek szerint idén online térben tartják meg a rendezvényt.
Juhász Gábor, a Juhász zenekar vezetője hasonló hangulatban nyilatkozott a népzenei fesztivál megszervezéséről, elmondása szerint már szinte hinni sem mertek abban, hogy végül mégis sikerül felkínálniuk a közönségnek a rendezvényt.
– A fesztivál idén egynapos, egyebek mellett azért, mert a magyarországi és az erdélyi fellépők, akikre még év közben számítottunk, a helyzetre való tekintettel végül nem tudtak eljönni. Ez persze nem volt a rendezvény kárára, hiszen nekünk is vannak nagyon jó előadóink. Az adai Bodros tamburazenekar például az egyik legtehetségesebb vajdasági népzenei együttes, a Fölszállott a Páva tehetségkutatóban is nagy sikerrel szerepeltek. Különösen örülünk annak, hogy a tambura éppen a reneszánszát éli, hiszen hagyományos vajdasági hangszer, ugyanakkor a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején a fiatal zenekarok közül csak mi muzsikáltunk tamburán. Bakos Árpád és Miroslav Jovančić idén melankolikusabb zenével érkeztek, ám a közönségnek ez is nagyon tetszett. A Juhász zenekar húszéves jubileumi koncertjét eredetileg a Városházán terveztük megtartani, azaz meg is tartjuk, de feltehetőleg már nem az idei évben, ezért tartottuk fontosnak, hogy a szabadkai közönség is meghallgathassa a jubileumi koncertet – nyilatkozta Juhász Gábor.
A Juhász zenekar vezetője fontosnak tartotta, hogy köszönetet mondjon a Park Palics Kft.-nek, amiért rendelkezésükre bocsátotta a helyszínt, valamint a támogatóknak, egyebek mellett Szabadka Város önkormányzatának, továbbá a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnak, valamint a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és a Csoóri Sándor Alapnak.