2024. április 25., csütörtök

Miképpen táplálkozzunk egészségesen?

Nagy érdeklődés övezte Dupák Evelin táplálkozástudományi szakember csókai előadását

Mit (t)ehetek az egészségemért? címmel tartott előadást néhány nappal ezelőtt a Csóka Művelődési és Oktatási Központ színháztermének színpadán Dupán Evelin táplálkozástudományi szakember, életmód-tanácsadó, aki rögtön az elején leszögezte, a mai világban nagyon kevés szó esik arról, hogyan táplálkozhatunk egészségesen, holott ez rendkívül fontos lenne, mivel rengeteg betegséggel nézünk szembe, ugyanakkor, ha szerteágazóbb ismeretekkel rendelkeznénk, akkor a betegségek jó része megelőzhető lehetne.

Dupák Evelin hasznos tanácsokkal látta el az érdeklődőket (Horváth Zsolt felvétele)

Dupák Evelin hasznos tanácsokkal látta el az érdeklődőket (Horváth Zsolt felvétele)

Evelin az előadás során elmesélte, hogy mi is a holisztikus egészségszemlélet, és melyek a legfontosabb az elemei, majd elmagyarázta, mik a tápanyagok, és azokból mit kell előnyben részesítenünk, ezt követően a táplálkozással kapcsolatos tévhiteket igyekezett megcáfolni a csókai közönség előtt, végül pedig elmagyarázta, miképpen kellene egészségesen táplálkozni, és melyek azok a kulcselemek, amelyek ehhez hozzásegíthetnek bennünket.

Az előadás második részében Dupák Evelin azokról a tévhitekről beszélt, amelyekkel gyakran találkozhatunk a táplálkozással kapcsolatban, viszont nincs semmilyen tudományos alapjuk. Mindenekelőtt a különféle divatdiétákat emelte ki, amelyek túlnyomó részének szintén nincs tudományos alapja, inkább arról van szó, hogy megpróbálják eladni, ráadásul gyakran könyvbe foglalva, illetve az interneten háromhetes, esetleg hat hónapos programként hirdetve meg, miközben az alapok nagyon sokszor ingyenesen is elérhetőek. Ugyanakkor az emberi szervezetet ezeknél a diétáknál nagyobb csapás nem is érheti, mivel a legtöbbjük olyan sémára épül, amelyet globalizáltan igyekeznek eladni, és közben soha nem nézik meg, hogy milyenek a személyi igények, ahogyan azt sem, hogy a diéta kipróbálójának van-e valamilyen betegsége, illetve milyen életvitelt folytat.

– Így nem lehet életmódot váltani, legtöbbször nem is csak kárt tehetünk magunkban valamelyik divatdiéta kipróbálásával, hanem a befejezésükkel még kudarcérzetünk is támadhat, mivel ha visszatérünk a régi szokásainkhoz, a kilók is általában visszacsúsznak – hangsúlyozta Dupán Evelin, akinek előadása után a csókai művelődési ház előcsarnokában a jelenlévők a VMSZ Női Fóruma csókai szervezetének aktivistái által készített egészséges ételeket is kipróbálhatták.