2024. március 29., péntek
TEMERIN

Kettős igazolásokkal a Szuperligába

Több mint húsz év után van főszponzora a temerini pingpongklubnak

Amit a női I. ligában a kishegyesi Dombos Asztaliteniszklub vitt véghez, azt a férfiaknál ugyanebben a rangban a Temerin alakulata csinálta meg: 18 meccsen 18 győzelem, azaz csont nélküli feljutás a Szuperligába. Egy ilyen teljesítmény bármely bajnokságban tiszteletre méltó. Temerinben a legmagasabb szinthez minőségi erősítések párosulnak, így a friss szuperligás klubnál talán nemcsak a bennmaradás a cél a következő szezonban. Pető Imrével, a temeriniek csapatvezetőjével az elmúlt idényről és az egyesület háza táján fellépő új szponzorról beszélgettünk, amelynek hála biztosítva lett a klub anyagi helyzete is.

Akármilyen az asztalitenisz Szerbiában, veretlen szezont összehozni egyáltalán nem könnyű.

Egy ilyen eredmény bármilyen ligában, bármilyen szinten, bármilyen sportban fantasztikus dolog. Hogy őszinte legyek, csapatvezetőként nem ért teljesen váratlanul ez a produkció, mert tudtuk, hogy jó csapat kovácsolódott össze: Pető Zoltán, Borčić, Abubeker és Nagyidai. Ez a névsor garantálta, hogy az első két hely valamelyikén végzünk, de arra azért nem gondoltunk, hogy százszázalékosak leszünk. Hosszú idő után olyan társaság jött össze, amelyik kifejezetten pozitív, és jó érzés volt együtt dolgozni velük.

A csapat Borčić személyében elveszítette egyik kulcsjátékosát a Szuperliga küzdelmeire. Hogyan pótolják az ő hiányát?

Az átigazolási időszak elején Borčić nagyon korrektül közölte velünk, hogy az újvidéki Vojvodinához igazol, és nem szeretne több terhet rakni a vállára, mert a Szuperligában nagyobbak a kötelezettségek, nagyobbak az elvárások. A tunéziai idegenlégiósunk a koronavírus miatt hazautazott, és nem tudjuk, mikor térhet vissza, de papíron a keret tagja. Új játékos a csapatban a belgrádi Boris Brnović és a montenegrói Luka Bakić, emellett pedig kettős igazolással Temerinnek játszik majd a magyarországi Gerold Gábor, Lindner Ádám és Kószó Attila is. Ha szükség lesz rájuk, ők is segítenek nekünk. Jól szemlélteti az erősségüket, hogy ha állandóan asztalhoz állnának, szerintem akár még a bajnoki címért is harcolhatnánk.

Nem titok, hogy Gerold Gábor és Lindner Ádám Pécsett Pető Zsolt csapattársai. Mekkora szerepet játszott Zsolt abban, hogy a magyar pingpongosok Temerinbe kerültek?

Természetesen ő is szerepet játszott ebben. Jó a kapcsolat a pécsiekkel. Ismerik Zsoltot is, engem is, és úgy döntöttek, hogy segítenek egy határon túli magyar csapatnak, ha erre valóban szükség mutatkozik.

A Szuperliga idén hihetetlenül erős lesz, rengeteg külföldi pingpongos színesíti a csapatokat. Miért pont most alakult ez így?

Ez egy eléggé hullámzó tendencia. Egyik évben nagyon erős a Szuperliga, a következőben meg van három-négy olyan csapat, amelyik inkább az I. ligába való lenne. Most mindenki erősített, mindenki a bennmaradásért harcol, ami nem rossz a szerbiai asztalitenisz szempontjából, mert jobb mérkőzéseket játszanak a játékosok, jobb mérkőzéseket látnak a nézők. Egyedül nekünk nehéz, mert keményen harcolnunk kell minden pontért.

Feljutóként nem csak a bennmaradás lehet a célja a temerini klubnak?

A következő szezonban szerintem nekünk – ha nem a külföldi játékosainkra támaszkodunk – a 6–8. helyezés a reális. De! Több mint húsz év után van névadó főszponzora a Temerinnek, ez nagyon nagy dolog. A Ferocoop mezőgazdasági gépek előállításával foglalkozó cég akkor jelent meg, amikor bezárult az átigazolási ablak. Ha előbb a színre lépnek, akkor teljesen másképp állítjuk össze a csapatot. Egyelőre még szokjuk a Szuperliga mezőnyét, de utána évről évre változtathatunk. Egy biztos: ebben az idényben a Ferocoop miatt anyagi gondjaink nem lesznek, és úgy tűnik, a városvezetéstől is kapunk támogatást, ami az elkövetkező generációknak nagyon jó hír!

A férfiak sikere mellett van egy női szakága is a klubnak, akik alacsonyabb osztályban pingpongoznak. Velük mi a helyzet?

Az az igazság, hogy amikor felmértük a lehetőségeinket, rájöttünk, hogy sajnos nem tudunk két vonalon magasan teljesíteni. A női szakosztály továbbra is működik, sőt, az utánpótlásban jelenleg több a kislány, mint a kisfiú. Náluk egyelőre nem elvárás, hogy magasabb bajnokságban szerepeljenek, de amint összejön egy igazán tehetséges fiatal gárda, rájuk is fókuszálunk majd.