2024. március 29., péntek

Játékkal az értékeinkért

Öt határon át címmel szervez vetélkedőt a VMMI

A nemzeti összetartozás éve jegyében megvalósuló kulturális, oktatási és művészeti együttműködésbe a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet is bekapcsolódott. Egy nagyszabású vetélkedővel vesznek részt a programsorozatban, melynek célja, hogy közelebb hozzák az általános iskolák 5-8. osztályos tanulóihoz szűkebb és tágabb környezetük értékeit, mítoszait, mondáit és legendáit. A Kárpát-medencei vetélkedő előzménye a Négy határon át interaktív honismereti vetélkedő volt, de idén a járványhelyzetre való tekintettel olyan feladatsort állítottak össze, amit az interneten keresztül tölthetnek ki a résztvevők.

A vetélkedőről és annak létrehozásáról Gondi Martinát, a VMMI igazgatóját kérdeztük.

Hogyan vesz részt a VMMI a nemzeti összetartozás évében?

– A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet egy Kárpát-medencei szintű vetélkedővel kapcsolódik a ehhez a programhoz, amelyen az általános iskolák hatodik, hetedik és nyolcadik osztályaiba járó diákok vehetnek részt. A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztallal közösen néhány évvel ezelőtt szerveztünk egy ehhez hasonlóan nagyszabású vetélkedőt, Négy határon át névvel. Ez egy nagyon sikeres kezdeményezés volt, amely a helyi értéktárakra alapozott, ezek tartalmát próbálta közelebb hozni a gyerekekhez, akik csapatban együttműködve számos feladatot teljesítettek a vetélkedő során. Egy ilyen feladat volt például a településükön lévő, általuk fontosnak tartott helyi értékek felkutatása. Ebben az évben a járványhelyzet nem teszi lehetővé a személyes találkozókat, ezért idén a vetélkedőn egyénileg, online formában lehet részt venni. Amikor tavasszal az előkészületek zajlottak, még nem tudtuk előre, hogy ősszel lesz-e lehetőség a diákok csoportos munkájára, tartottunk attól, hogy nem fogunk tudni eleget tenni olyan programelemeknek, mint az utazások vagy a találkozók megszervezése. Létrehoztunk egy honlapot, amely a karpatmedencei-vetelkedo.org címen a napokban elérhetővé válik.

Hogyan kell elképzelni ezt az online vetélkedőt?

– A honlapon keresztül lehet majd regisztrálni október 5-e és 19-e között, amikor az alapadatok megadása mellett egy feladatot is meg kell oldaniuk a jelentkezőknek, a későbbiekben pedig itt lehet majd a különböző feladatokat megvalósítani. Nem pusztán online kvízekre kell számítani, hiszen a vetélkedő tartalmát összeállító kollégák nagyon erős hangsúlyt fektettek arra, hogy a fiatalokat kutatásra, utánajárásra, szakirodalom olvasására ösztönözzék. A részt vevő diákoknak ki kell menniük a számítógép mögül, és alaposan meg kell ismerniük a saját településüket ahhoz, hogy minél jobban megoldhassák a feladatokat. Lesz például egy feladat, amelynek során egy videót kell elkészíteniük és feltölteniük. A vetélkedő fő témája a legendák és a mondák. A célunk az, hogy ezt a vetélkedőt az elkövetkező években többször megrendezzük, és nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden alkalommal másképpen tematizáljuk. Minden téma kötődni fog a résztvevők településeihez, azok megismeréséhez.

A vetélkedő zsűrizéséhez és a témához kötődő szakirodalmak listájának összeállításához egyaránt szakértőket kértünk föl. Ezek a szakirodalmak a gyerekek számára a honlapon elérhetőek lesznek, és a feladatok megoldása során a segítségükre lesznek. Tulajdonképpen kis olvasókönyvek jöttek létre, amelyeknek köszönhetően minden részvevő meg fogja ismerni nemcsak a saját régiója, hanem az egész Kárpát-medence szakirodalmát.

A gyerekek természetesen segítséget is igénybe vehetnek. Nagyon fontosak a tanárok, de szakmai segítséget nyújthatnak például a helytörténészek vagy a helyi értéktárak vezetői is.

Kik vettek részt a vetélkedő létrehozásában?

– A vetélkedőt a Nemzeti Művelődési Intézet, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, illetve a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által megbízott fiatal kollégák szervezik, és a Szekeres László Alapítvány bonyolítja le a Nemzetpolitikai Államtitkárság nemzeti összetartozás éve programjának támogatásával. A VMMI részéről a vetélkedő kidolgozója Virág Kiss Anita volt, aki most szülési szabadságon van, a munkáját pedig Fehér Viktor vette át. Anita nagyon sokat dolgozott azon, hogy kitalálja a feladatsorokat és begyűjtse a szakirodalmakat, amiért nagyon hálásak vagyunk neki.

A járványhelyzet miatt tömegrendezvényeket nem lehet tartani, de mit szól ehhez a közönség?

– Szerintem mindenkinek hiányoznak a személyes találkozók. Teljesen más jellegű lesz a mostani vetélkedő, mint a Négy határon át volt, aminek volt egy regionális és egy Kárpát-medencei döntője is. Oda el lehetett utazni, együtt lehetett tölteni valamennyi időt, ami idén biztosan hiányozni fog nekik. Úgy gondolom, hogy a gyerekeknek a leginkább a táborok hiányoztak, amelyekre idén nyáron nem tudtak elmenni. Korábban értékőrtáborokba hívták a vetélkedők győzteseit, most pedig tárgyi ajándékot vihet majd haza a nyertes, illetve sok különdíjat is kiosztunk. Sajnos nem mertük vállalni, hogy táborozást adjunk jutalmul, hiszen továbbra sem tudhatjuk, hogyan fog alakulni a járványhelyzet, és milyen táborozási lehetőségek állnak majd a gyerekek rendelkezésére. Ez biztosan hiányozni fog a gyerekeknek.