2024. március 28., csütörtök

Jereván kész tárgyalni a tűzszünetről

Jereván kész tárgyalásokat kezdeni a tűzszünetről Hegyi-Karabahban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjában részt vevő államok közvetítésével - közölte az örmény külügyminisztérium pénteken.

A bejelentés válasz az EBESZ minszki csoport társelnökeinek, Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország vezetőinek előző napi közös közleményére, amelyben a Hegyi-Karabahért vívott harcok azonnali beszüntetésére, és a minszki csoportban folytatott válságrendezési tárgyalások feltételek nélküli felújítására szólították a szembenállókat.

A jereváni dokumentum szerint Örményország üdvözli, hogy a minszki csoport társelnökei élesen elítélték az erőszakos cselekményeket Hegyi-Karabah konfliktusövezetében. Örményország elkötelezett abban, hogy a válságot békés úton rendezze. Az ország - miközben határozottan szembeszáll az azeri agresszióval -, kész együttműködni a minszki csoport társelnökeivel a tűzszünet kidolgozásában, az 1994-1995-ös megállapodás alapján.

Az örmény tárca szerint Azerbajdzsán és Törökország tevékenysége az övezetben aláássa a regionális biztonságot. Együttes agresszív fellépésük, akárcsak külföldi terrorista harcosok bevonása, ugyancsak aláássa a regionális biztonságot és békét, jelentősen megnövelve egy széles körű háború kockázatát.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 február óta ismét nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háború eredményeként szakadt el, amelyben harmincezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek otthonuk elhagyására.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.