2024. április 20., szombat

Országjelentés és beruházási csomag

Csütörtökön Belgrádba várják Várhelyi Olivért

A beharangozott menetrend szerint október 6-án hagyja jóvá az Európai Bizottság a Szerbiáról szóló idei országjelentést, továbbá a Nyugat-Balkánra vonatkozó új gazdasági-beruházási tervet. A jelentés és a terv elfogadása után, várhatóan október 8-án, Belgrádba érkezik Várhelyi Olivér (a felvételen) bővítési biztos, hogy az említett dokumentumoknak a részleteiről folytasson tárgyalásokat a szerb államvezetőség tagjaival.

A jelentésről kiszivárgott eddigi információk szerint Szerbiát dicséret éri a végrehajtott gazdasági reformok miatt, továbbá a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet kezeléséért is. Kiemelt fontosságúként kezeli a dokumentum a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet, annak folytatása, a dialógus iránti elkötelezettsége miatt Belgrád ugyancsak jó pontokat szerzett. A migránskérdés kezelését és a menedékkérelmek elbírálását is pozitívan értékeli majd a szöveg, a határellenőrzések kapcsán is kedvező a brüsszeli értékelés.

Másfelől az elemzés azt is megállapítja, hogy az ország nem lépett előre a 23. és a 24. fejezet kapcsán, vagyis a jogállamiságot érintő kérdésekben. A jelentés megismétli majd a korábbi, júniusban közzétett megállapításokat e kérdés kapcsán.

A szerbiai integrációs folyamat voltaképpen december óta egy helyben topog, azóta egyetlen új fejezetet sem sikerült megnyitni.

Várhelyi egyébként a minap részt vett egy a Nyugat-Balkánnal foglalkozó konferencián is, melyen azt mondta, a Balkánon megjelent újabb nemzetközi tényezők kihívást jelentenek az Európai Uniónak. Jadranka Joksimović európai integrációs miniszterrel közösen részt vett egy a nyugat-balkáni integrációkkal foglalkozó online konferencián is. Időközben bejelentették, hogy a Belgrádi Biztonsági Fórumon is felszólal majd online kapcsolással Brüsszelből.