2024. április 23., kedd

Online is kérvényezhető a PCR-teszt

Saját kérésre is elvégezhető a koronavírus-tesztelés – De hogyan?
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Október 1-jétől az eUprava honlap által lehetőség van elektronikusan időpontot foglalni PCR-tesztelésre, amennyiben saját kérésre szeretnénk elvégeztetni a tesztelést. A honlapon ki kell választani az eZakazivanje szolgáltatást (PCR-tesztelés saját kérésre), és ráklikkenteni a Pokreni uslugu pontra. A kiválasztott laboratóriumnál megjelenik egy naptár, ahol a szabad időpontok közül választhatunk – írja a 021.rs.

A tesztelésre egy belépéssel legfeljebb öt családtag számára foglalhatunk terminust, amennyiben ezt a laboratórium engedélyezi. A tesztelésre szerbiai állampolgárok mellett Szerbiában tartózkodó külföldi állampolgárokat, és tartózkodás nélküli külföldi állampolgárokat (turistákat) is fogadnak. Miután megjelöltük, hány személy részére kérjük a tesztelést, minden kérdésre válaszolnunk kell, és ráklikkenteni a Zakaži menüpontra.

A saját kérésre elvégezendő tesztelésért fizetni kell. A teszt ára 6000 dinár a szerb állampolgároknak és a Szerbiában tartózkodó külföldi állampolgároknak, a turistáknak pedig 14.110 dinár. Az elektronikus megfizettetés nem működik, befizetőlapon kell a kért összeget kifizetni postán, vagy pénzintézményekben, és az arról szóló bizonylatot magunkkal vinni a tesztelésre.

A polgárok az egészségügyi minisztérium nemzeti kontaktközpontján keresztül telefonos úton is foglalhatnak időpontot PCR-tesztelésre, a 011/362-0000-es telefonszámon minden munkanapon 8-20 óra között.