2024. április 25., csütörtök

Egy emlékmű szerzőt keres

Újvidék a 44/45-ös áldozatok emlékére állítandó, vitatott emlékműre 1,5 millió dinárt különített el

Közbeszerzési pályázatot hirdetett meg az újvidéki városi önkormányzat a Limán 4-es végén építendő, vitatott emlékmű kidolgozására, mely a „44/45-ös ártatlan áldozatok” nevet viseli – tudta meg a 021.rs.
Az 1300 káplár és az Ivo Andrić utca kereszteződésénál felállítandó emlékmű kidolgozása megkérdőjelezhető, mert a városi képviselő-testület korábbi összetételében az ellenzék tanácsnokai megkérdőjelezték létjogosultságát. Az áldozatok névsorában ugyanis találtak olyan neveket is, akiket a II. világháborúban Újvidéken háborús bűnök miatt elítéltek.
A „Minden 1944-es és 1945-ös újvidéki ártatlan áldozat emlékművének kidolgozása és leszállítása” címen futó tenderre október 12-éig várják a jelentkezéseket, a munkálatok felbecsült értéke pedig 1.562.500 dinár. A korábbi határozat szerint az emlékművet fehér márványból készítik, madár alakú lesz, talapzatára pedig szerb, magyar és német nyelven ez kerül: „Minden ártatlan áldozat emlékére”.
Az emlékműállításról a hatalmi Szerb Haladó Párt hozott döntést 2018 szeptemberében több koalíciós partnerével, közöttük a VMSZ-szel. A döntést meghozták annak ellenére, hogy a Szerb Szocialista Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga tanácsnokai ellenezték, és a szavazás idején kivonultak a teremből. Később a koalíció tagjai egyetlen megjegyzés nélkül elfogadták az emlékmű felállítására szánt összeget a költségvetés megszavazásakor, és különösen érdekes – jegyzi meg a 021 –, hogy ezt a határozatot Újvidék fasizmus alóli felszabadulásának 75. évfordulóján hozták meg.
A honlap emlékeztet, hogy nyolc éve kezdeményezték az emlékmű-állítást, mely azóta is vitatott. „A történészek a mai napig nem értékelték ki a város 1944-es felszabadítása utáni történéseket. Noha léteztek különféle mesék a tömeges kivégzésekről, ezekre vonatkozó konkrét bizonyítékokat a mai napig nem találtak – jegyzi meg Žarko Bogosavljević szerző a honlapon.