2024. március 28., csütörtök

Megérkezett az influenza elleni védőoltás

Az Újvidék Egészségház lerakatába kedden 21.000 influenza elleni védőoltás érkezett, tegnap megkezdték szétosztásukat a városi egészségházakban.

Az influenza ellen világszerte védőoltással védekeznek, az Egészségügyi Világszervezet minden náthaszezonra új védőoltást ajánl, mert a vírusok folyamatosan változnak, ezért mindig módosítják a vakcinák összetételét.

A szezonális védőoltást elsősorban az idősebb személyeknek ajánlják, főként azoknak, akik vérkeringési zavarokban vagy asztmában szenvednek. Ezenkívül javasolt a vakcina felvétele a cukorbetegek számára, vese- és máj betegségekben szenvedőknek, valamint a daganatos betegeknek is.

Az influenza elleni védőoltást az idősek otthonaiban élő személyek számára is ajánlják, valamint a szociális intézetek, az egészségházak, és a közintézetek dolgozóinak is javasolt a felvétele.

Az állapotos nők esetében csak a nőgyógyász jóváhagyásával engedélyezett a vakcina felvétele. Azoknak az állapotos nőknek nem ajánlott a védőoltás felvétele, akiknél veszélyeztetett a magzat egészsége.

Az influenzavírus három típusba sorolható: A, B és C. A szezonális influenzajárványokat az A és B típusú vírusok okozzák minden évben. Az A típus az állatvilágban is előfordul (madár, sertés), de nem minden esetben betegíti meg annak a fajnak az egyedeit, amelyek hordozza. Az influenza elleni védőoltás minden évben tartalmaz 2A és egy B törzset. Ezeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határozza meg, az előző szezon megbetegedési adatait elemezve. Így gyakorlatilag minden szezonban újra kell gondolni, mely törzsek okozhatnak megbetegedéseket. Vagyis, az előző szezon tapasztalatai tükröződnek az aktuális időszak oltóanyagának az összetételében.