2024. április 16., kedd

Hagyományaink őrzői

Régi-új lendület a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ háza táján

Vidékünk valamennyi szervezett közösségi csoportosulásának az elmúlt hónapokban zajló munkamenetébe beleszólt a koronavírus okozta helyzet.

Leginkább azok érzik meg máig tartó hátrányát, akiknek a működése nagyban függ a közönség visszajelzésétől, szeretetétől. A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ több szakcsoportja a lehetőségekkel összhangban még júniusban újrakezdte a tevékenységét, a közös próbákat. Kisimre Szerda Annától, a szervezet elnökétől az iránt érdeklődtünk, hogy a nyarat hogyan búcsúztatták, és jelenleg mi történik a Kodály-székházban.

– Szeptember elsejétől valamennyi csoportunk megkezdte munkáját, nagy örömünkre a néptáncszakosztályunk létszáma bővült az iskola-előkészítősökkel és elsősökkel. Rajtuk kívül van külön óvodás csoportunk, amelybe 3 éves kortól járnak a gyerekek. Működik az alsósok Kisvirgonc táncegyüttese, a felsősök csoportja, azaz az a Csiripiszli táncegyüttes. A Tulipán kézimunkacsoport mellett a Kaláris asszonykórus, a Hétmező és a Csiripiszli énekcsoport, a Cinegék gyermek citerazenekar, de a Csörgő citerazenekar is tevékeny a vezetőik közreműködésével, mint ahogy az Aurora Beszédművészeti Műhely, valamint Dudás Kata szólistánk is aktívan készül a fellépésekre.

Az elmúlt időszakban sikerült felújítani a székházukat, konkrétan milyen munkálatokról van szó?

– A karantén ideje alatt kicseréltük a nyílászáróikat, a Magyar Kormány támogatásából, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével. A nagyterem beltere, valamint az épület külső, falfirkákkal teli fala, illetve az épülethez vezető két lépcső is be lett festve. A topolyai Usluga vállalattól kapott faanyagból egy zárt és egy nyitott teraszt is ki tudtunk alakítani. Mindezzel otthonosabbá, kényelmesebbé, szebbé téve második otthonunkat.

Milyen rendezvényekre készülnek a közeljövőben?

– Folyamatosan azon dolgozunk, hogy az elmaradt, félbeszakadt programjaink megvalósuljanak. Így ma népi hangszerbemutatót tartunk a székházunkban az alsós és a felsős tanulóknak. Ezt a programot azzal a céllal indítottuk el, hogy minél több fiatal megismerje a népi hangszereket. Tavaly már több ilyen interaktív, a magyar népzene sokszínűségét bemutató előadást tartottunk Gunarason, Zentagunarason és Topolyán. A Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemlét október 10-én bonyolítjuk le, a jelentkezők még október 5-éig jelezhetik részvételi szándékukat. Ezenkívül készülünk az október második felében esedékes gálaműsorunkra, amelyet a Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál keretében mutatunk be. November folyamán pedig a Tulipán kézimunkacsoportnak és vendégeinek a kiállítását, valamint a képzőművészeti szakkör tagjainak tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők.

A községi és a helyi közösségi hozzájárulás mellett milyen források biztosítják a Kodályban folyó munka színvonalasságát?

– Biztos támogatást nyújt egyesületünknek Topolya község önkormányzata és a topolyai helyi közösség, de ettől függetlenül számos programunk, rendezvényünk megszervezéséhez egyéb pályázati forrásokat is felhasználunk. Így állandóan számíthatunk a Magyar Nemzeti Tanácsra, a tartományi oktatási titkárság és a tartományi művelődési titkárság hozzájárulására. Emellett a Magyar Kormány Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkárságára, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-re, a Nemzeti Kulturális Alapra, a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiumának támogatására, az ELTE Márton Áron Kollégiumra, a Csoóri Sándor Alapra, az Emberi Erőforrások Minisztériumára és a Martin György Néptáncszövetség hozzájárulására. A Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően megújult a néptáncegyüttesek, énekcsoportok, zenekarok ruhatára, hangszerállománya. A Cirkalom táncegyüttes ebből a támogatásból tudta elkészíttetni a bácskai, Tisza menti viseletét, de a Kaláris asszonykórus bácskai nagy ünnepi öltözékét is. Emellett citerákat vásároltunk, így megteremtődött a feltétele annak, hogy gyerekek is tanuljanak citerázni.