2024. április 23., kedd

Ünnepelt a Szabadkai Közkórház

Három év alatt 200 millió dinár értékű beruházás

A Szabadkai Közkórház fennállásának 179. évfordulóját, a közkórház napját ünnepelték csütörtökön az intézmény tárgyalótermében, melyen részt vett Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Slobodan Puškar, az intézmény igazgatója és a kórház orvosai.

A rendezvényen a polgármester elmondta, hogy az elmúlt évek során számos berendezéssel gazdagodott az intézmény, 2018-ban angio-műtőt építettek ki, melynek berendezése több mint 70 millió dinárt tett ki, 2019-ben a radiológiai osztályra korszerű szkenner érkezett, amely értéke 45 millió dinár, idén februárban pedig megnyílt a mesterséges megtermékenyítési központ, ez a beruházás 300 ezer euróba került.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Köszönettel tartozom a saját és a város nevében az orvosok és az egészségügyi dolgozók kitartó munkájáért. Nem ritkán tették kockára életüket, hogy másokat megmentsenek. Megemlíteném, hogy 2017-től ez év augusztus végéig mintegy 200 millió dinár értékű fejlesztések valósultak meg az intézményben. A köztársasági kormány, a tartományi kormány és a város további fejlesztéseket és beruházásokat tervez a kórházban még több gép korszerűsítésére, hogy az orvosok még minőségibb munkát végezhessenek. Hamarosan megkezdődik az épület felújítása is – mondta a polgármester.

Stevan Bakić arra kérte a dolgozókat, hogy fogjanak össze, ne hallgassanak az utca szavára.

– Számomra nagyon fontos a közkórház, és annak kollektívája, ez egy stratégiailag fontos intézmény, amiről nem mondok le egykönnyen. Megkérnék mindenkit, hogy továbbra is professzionálisan, odaadóan és hatékonyan végezze a munkáját – mondta Stevan Bakić.

Slobodan Puškar a kórház járványügyi intézkedéseiről számolt be.

– A koronavírus miatt most nagyon szerényen ünnepeljük kórházunk napját. Sajnos ez a járvány bélyegezte meg az intézmény idei éves munkáját. A statisztikai adatok szerint elmondható, hogy mindannyian a legnagyobb és legnehezebb vizsgát tettük. Minden megelőző intézkedést még januárban megkezdtünk, előadásokat tartottunk az alkalmazottaknak a megfelelő viselkedésről. Covid-zónákat hoztunk létre és szabályokat hoztunk a személyzet munkavégzéséről és a páciensek ápolásának folyamatáról. A Covid-rendelőkben összesen 3500 pácienst vizsgáltunk meg, 427 koronavírussal fertőzött beteget kezeltünk, ebből 43 páciens intenzív kezelésre szorult. A fertőzöttek 7 százaléka került lélegeztetőgépre. Több mint 10 ezer szerológiai vizsgálatot végeztünk. A kórház Covid-részlegében több mint 60 orvos, 110 nővér és 27 nem egészségügyi dolgozó dolgozott. Büszkék vagyunk arra, hogy az alkalmazottak kevesebb mint 2,5 százaléka fertőződött meg, mert ez az arány sokkal nagyobb a világ és az ország más kórházaiban – részletezte az igazgató. Hozzátette, hogy az intézmény berendezéseinek korszerűsítése jelentősen hozzájárult a járvány ideje alatt zajló eredményes munkához.