2024. április 23., kedd

Járványban született alkotások

Az idősek világnapja alkalmából nyílt kiállítás a Gerontológiai Központ egyik klubhelyiségében

Október elseje az idősek világnapja. Ebből az alkalomból csütörtökön Izoláció = Inspiráció címmel nyílt kiállítás a Gerontológiai Központ Petar Drapšin utcai klubhelyiségében. A kiállított alkotások a klub tagjainak és a központ felhasználóinak munkái, amelyeknek legtöbbje a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot idején született.

A kiállítás megnyitóján Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója alkalmi beszédében elmondta, hogy az idősek világnapját a hagyományoknak megfelelően a város főterén szerették volna megünnepelni, de tekintettel a jelenlegi járványhelyzetre, ettől elálltak. Hozzátette, hogy a kiállított munkák a bizonyíték arra, hogy még egy világjárvány sem képes az emberek kreativitását elpusztítani.

Suzana Paunović, Ilija Đukanović és Nenad Ivanišević megtekintik a kiállítást (Fotó: Gergely Árpád)

Suzana Paunović, Ilija Đukanović és Nenad Ivanišević megtekintik a kiállítást (Fotó: Gergely Árpád)

Ana Mukić, a központ bajnáti klubjának tagja, a kiállítás több munkájának szerzője elmondta, hogy a klubtagok számára az alkotómunka tette elviselhetővé a kijárási tilalmat, és örömét fejezte ki, hogy létrejöhetett a kiállítás.

Ilija Đukanović, a Szabadkai Városi Tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja arra figyelmeztetett, hogy a fiatalok felelősséggel tartoznak idős polgártársaik iránt. Hozzátette, hogy Szabadka Város költségvetéséből és pályázatok útján segíti a központ munkáját.

A kiállítást Suzana Paunović, a kormány Emberi és Kisebbségi Jogi Irodájának igazgatója nyitotta meg, aki arra emlékeztette a jelenlevőket, hogy az ENSZ 1991-ben nyilvánította október elsejét az idősek világnapjává, és ebben az évben van a világszervezet alapításának 75. évfordulója is. Elmondta, hogy az ENSZ számításai szerint 2050-re a világon a 65 év fölötti lakosok száma megduplázódik. Ezért fontos szerinte az időseket ellátó rendszer fejlesztése.