2024. április 24., szerda

A nemzeti kisebbségek nehézségeiről

A szabadkai városi képviselő-testületi ügyek szolgálata csütörtökön közleményt adott ki, amelyben arról számolt be, hogy dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke találkozott a Horvát Nemzeti Tanács küldöttségével, élén Jasna Vojnićtyal, a tanács elnökével.

A Horvát Nemzeti Tanács elnöke ismertette a képviselő-testület elnöke előtt a nemzeti tanács eddigi tevékenységét és munkáját, valamint a horvát közösség számára kiemelten fontos eredményeket.

A találkozón szó volt azokról a kihívásokról és gondokról, amelyekkel a horvát közösség szembesül a Horvát Nemzeti Tanács hatáskörébe tartozó területeken, mint az oktatás, a tájékoztatás, a művelődés és a hivatalos nyelvhasználat. A nehézségek mellett a küldöttség tagjai beszámoltak a pozitív eredményekről is, például arról, hogy az iskolákban már 18 éve létezik horvát tannyelvű oktatás.

Pásztor Bálint elmondta: miután megismerte a szabadkai horvát közösség problémáit, azokon a területeken, amelyekről a nemzeti tanács gondoskodik, lépéseket tesz majd a nemzeti kisebbségek, köztük a horvát nemzeti közösség gondjainak megoldása érdekében – áll a képviselő-testületi ügyek szolgálatának közleményében.