2024. április 20., szombat

Új elnök a nyugdíjasoknál

Tisztújítást tartott a kishegyesi nyugdíjas-egyesület – Nehéz helyzetben a kisnyugdíjasok

 Egy hosszú, rendezetlen állapotra tett pontot a kishegyesi nyugdíjas-egyesület közelmúltban megtartott tisztújító közgyűlése. A szervezet korábbi elnöke már hónapokkal ezelőtt lemondott, viszont a járványhelyzet miatt idáig nem sikerült összehívni a közgyűlést, amely az egyesület egyedüli illetékes orgánuma az új vezetőség kinevezésére. A helyzet most rendeződött – számolt be lapunknak Bacsó Lajos, az újonnan megválasztott elnök.

Bacsó Lajos, a nyugdíjas-egyesület új elnöke (Lakatos János felvétele)

Bacsó Lajos, a nyugdíjas-egyesület új elnöke (Lakatos János felvétele)

– A tisztújításra azért volt szükség, mert a régi elnöknek lejárt a mandátuma, és azóta, a járványhelyzet miatt nem sikerült megtartani a közgyűlést. Csak most sikerült összehívni, és kb. 40 ember vett rajta részt, az előírások szigorú betartása mellett. A közgyűlés egyhangúlag szavazta meg kinevezésemet, és egyben a 9 tagú elnökséget is megválasztottuk. Az egyesületről tudni kell, hogy 320 olyan tagja van, akik rendszeresen fizetik a tagsági díjat, és kb. húsz támogatóval is rendelkezik – mondta el az új elnök, majd arról is szólt, hogy az egyesület keretében több szakosztály is működik. Többek között van biliárd-, kártya-, lengőteke-... szakosztály, és mindegyiknek van saját csoportvezetője.

A különböző szakosztályok tevékenysége mellett az egyesület igyekszik kedvezményekben részesíteni tagjait – számolt be az elnök. Pl. előnyös tűzifavásárlást biztosít számukra, hat hónapos részletlefizetésre. Kedvezményes életbiztosítást lehet kötni az egyesület által, valamint kirándulásokon is részt vehetnek a tagjai. Az elnök elmondása szerint népszerűek a fürdőlátogatások, aktuálisan pedig egy Fruška gora-i kirándulás megszervezésén dolgoznak.

Bacsó Lajos, a nyugdíjas-egyesület új vezetőjeként számos tervvel kezdte meg mandátumát. Prioritásként a nyugdíjasok egyesítését nevezte meg.

– Az a benyomásom, hogy ebben a kis faluban nagyon megoszlanak a nyugdíjasok, három egyesületbe vannak szétcsoportosulva. Ezek főként személyi konfliktusokból adódó problémák. Nekem az a tervem, hogy egyesítsem ezeket a nyugdíjascsoportokat. Ha ez sikerül, akkor elértem a célomat. Azt is szeretném elérni, hogy a nyugdíjasotthon igazi közösségi ház legyen, hogy ott mindenki találjon magának szórakozási lehetőséget – számolt be az elnök.

A kishegyesi nyugdíjasok nincsenek könnyű helyzetben, mert faluszinten nagyon alacsonyak a nyugdíjak. Több nyugdíjas is olyan helyzetben van, hogy el kell mennie dolgozni, mert az alacsony járandóságból nem tudja eltartani magát – fogalmazott az elnök, majd azzal folytatta, hogy az egyesület sajnos nem áll úgy, hogy anyagilag segítse ezeket az embereket. Ezért különböző tevékenységekkel igyekeznek egy kis színt vinni a kishegyesi nyugdíjasok életébe.

Az új elnök végezetül arról is szólt, hogy az idén a járványhelyzet nagyon rányomta bélyegét az egyesület munkájára. A nyugdíjasotthon termét ki szokták adni különböző rendezvényekre, az idén azonban erre nem volt lehetőség, így jelentős összegtől esett ez az egyesület. Bevételt csak az önkormányzati támogatásból valósított meg, ugyanis az egyesület a községi költségvetés felhasználója. Emellett a helyi közösségen keresztül pályázik különálló programokra. Az idén tervben volt a gáz bevezetése a nyugdíjasotthonba, de a helyzet miatt ez is halasztódik – hallottuk a nyugdíjas-egyesület elnökétől.