2024. március 28., csütörtök

A XVI–XVII. századi zene bűvöletében

A barokkzenére irányult az újvidéki koncertlátogató közönség figyelme

A Barokkzenei Fesztivál/Barokkzene Napjai rendezvény a székvárosban a New Trinity Baroque együttes gyönyörű hangversenyével zárult a Zsinagógában. Ez volt a negyedik koncert, amelyen a 20. század előtti zenét, illetve a korai zenei formákat népszerűsítette a 2011 óta tevékenykedő, e célból alakult egyesület.

A New Trinity Baroque együttes hangversenye (Fotó: Bozsoki Valéria)

A New Trinity Baroque együttes hangversenye (Fotó: Bozsoki Valéria)

Az ünnepi megnyitó koncerten a közönség a Selyemgyár Művelődési Állomáson a Musica Antiqua Neoplantensis együttes – Radoslava Vorgić, Meila Tomé, Darko Karajić, Borbély Zoltán – előadásában a német barokkzenei számokat hallhatta, a második hangversenyen pedig az Egység Művelődési Állomáson az Új Belgrádi Opera Fesztiváli Barokkzenekara előadásában Antonio Caldara olasz komponista Maddalena ai piedi di Cristo c. oratóriumát ismerte meg. A harmadik koncerten a Matica srpska Galéria közönségének Bojana Dimković zongoraművésznő XVIII. századi zeneszerzőnők műveit mutatta be.

A negyedik hangversenyen a New Trinity Baroque együttes tagjai – David Brutti, Srđan Stanić, Darko Karajić, Predrag Gosta, Christi Park, Tara Venkatesan és Ana Torbica – szórakoztatták a közönséget Giuseppe Scarani, Girolamo Frescobaldi, Dario Castello, Claudio Monteverdi, G. P. da Palestrina, Alessandro Stradella, Giovanni Legrenzi, Michel-Richard de Lalande, Captain Tobias Hume, Giovanni Antonio Pandolfi Mealli és Marco Ucellini szerzeményeivel.

David Brutti, aki Folignóban született, szaxofonistaként nemzetközi versenyeket nyert. 2012 óta Andrea Inghisciano cornettművésszel a reneszánsz és barokk zenei hagyományon keresztül tanulmányozza a cink/cornett hangszert (amely átmenetet képez a fa- és rézfúvós hangszerek között). Együttműködött a Cappella Neapolitana, Academia Bizantina, Modo Antiquo és más együttesekkel. Srđan Stanić, a Szerbiai Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának a tagja, a fővárosi Josip Slavenski Zeneiskola viola da gamba tanára. Több olyan hazai együttes tagja, amely belföldön és külföldön népszerűsíti a korai zenei műveket. Darko Karajić, akárcsak Srđan Stanić a fővárosi Zeneművészeti Karon tanít, a Levant és az Anonimus együttesek alapítója. Fellépett a BEMUS, a BELEF, NOMUS és a Dubrovniki Nyári Játékok és más rendezvényeken.

Predrag Gosta évek óta az Oxfordi Egyetemen doktori munkáján dolgozik, témája a 18. századi angol opera. A Szerbiai Zeneművészek Egyesületének tagja és szabad művész. Nagy-Britanniában, Oroszországban és itthon végezte zeneművészeti egyetemi tanulmányait. Olyan művészekkel együttműködött, mint Emma Kirkby, Evelyn Tubb, Michael Fields, Florian Deuter, Ivor Bolton, és olyan együttesekkel mint az Antiphonus, Renesans és Musica Antiqua. 2017-ben elnyerte a Szerbiai Zeneművészek Egyesülete díját, a legjobb hangversenyért járó díjat. Eddig mintegy húsz hanghordozót jelentetett meg. A New Trinity Baroque együttes, az Új Belgrádi Opera, a Makris Új Szimfonikus Zenekar, a Belgrádi Barokk Akadémia és a Korai Zene Fesztiváljának a művészeti vezetője.