2024. március 28., csütörtök

Gulyás: felelőtlenség a jogállamisági vita és a pénzügyi alap összekapcsolása

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Felelőtlenség a jogállamisági vita és a koronavírus-járvány miatt szükséges uniós pénzügyi alap összekapcsolása, ez a támogatások gyors folyósítását veszélyezteti - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón.

A tárcavezető kiemelte: a pénzügyi alapról nyáron az uniós tagállamok vezetői között létrejött megállapodás Európa érdekét szolgálja, és bár Magyarország nem értett egyet a közös hitelfelvétellel, a déli tagállamok miatti szolidaritás miatt támogatta, hogy érdemi és gyors segítséget nyújthassanak.
Az Európai Bizottság jogállamisági jelentéséről közölte: nyilvánvalóan kettős mércét alkalmaznak a dokumentumban. Az illetékes biztos Magyarországot durván sértő kijelentést tett, és az EU-nak nem lehet olyan vezetője, aki tiszteletlenül beszél egy tagállamról és annak állampolgárairól - mondta.
Megjegyezte: a jelentésről pedig sokat elmond, hogy 12 külső hivatkozás szerepel benne, melyekből 11 Soros György által támogatott szervezethez kötődik.