2024. március 29., péntek

Putyin, Trump és Macron a harcok beszüntetésére hívott fel

A Hegyi-Karabahért vívott harcok azonnali beszüntetésére szólította fel a konfliktusban részt vevő felek fegyveres erőit csütörtökön kiadott közös nyilatkozatában az orosz, az amerikai és a francia elnök.

A Kreml honlapján megjelent dokumentumban Vlagyimir Putyin, Donald Trump és Emmanuel Macron az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a hegyi-karabahi konfliktusban 1992 óta közvetítő minszki csoportja társelnöki minőségében határozottan elítélte az erőszakcselekmények eszkalálódását a hegyi-karabahi demarkációs vonal mentén, és részvétét fejezte ki az összecsapások halálos áldozatai és sebesültjei hozzátartozóinak.

A három államfő egyúttal arra szólította fel Örményország és Azerbajdzsán vezetőit, hogy jóhiszeműen és előfeltételek nélkül haladéktalanul vállaljanak kötelezettséget arra, hogy felújítják az érdemi rendezési tárgyalásokat az EBESZ minszki csoportjának közvetítése mellett.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a Jereván és Ankara között a török katonai szerepvállalásról folyó közvetett vitát. Kijelentette, hogy minden olyan bejelentés, amely kilátásba helyezi valamelyik fél katonai támogatását, "provokatív jellegű" és "nagyon káros"

"Úgy gondoljuk, hogy harmadik országok részvétele ebben a küzdelemben rendkívül negatív következményekkel járhat" - hangsúlyozta a szóvivő.

Peszkov nem kívánta kommentálni az orosz külügyminisztérium szerdán kiadott állásfoglalását sem, amelyben a tárca aggodalmát fejezte ki azon értesülések miatt, amelyek szerint külföldi fegyvereseket dobtak át Szíriából és Líbiából a hegyi-karabahi konfliktusövezetbe. A tárca szerint ez nemcsak a konfliktus övezetében vezet a feszültség növekedéséhez, de hosszú távú fenyegetést is jelent a térség valamennyi országa számára. Peszkov megjegyezte ugyanakkor, hogy a külügyi dokumentum egyértelműen fogalmaz.

Az orosz biztonsági tanács Putyin elnökletével, videokonferencia keretében tartott csütörtöki ülésén a külügyi dokumentumhoz hasonló aggodalmat fogalmazott meg az orosz elnök is.