2024. március 28., csütörtök

Adománygyűjtés indul a kárpátaljai rászorulóknak

A kárpátaljaiaknak idén még nagyobb szükségük van a támogatásra a járvány miatt – mondta Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója az adománygyűjtés elindítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten csütörtökön.

Lehel László (Fotó: MTI)

Lehel László (Fotó: MTI)

Lehel László elmondta, hogy míg a korábbi években elsősorban az ukrajnai háborús események indokolták az adománygyűjtést, idén főként a koronavírus-járvány és a határzár nehezíti a kárpátaljaiak életét. Egyes szektorok – például vendéglátás, turizmus – ellehetetlenültek, sokan elvesztették a munkájukat. A segélyszervezet elsősorban téli tüzelővel és élelmiszerrel támogatja a nagycsaládosakat, időseket, a munkájukat elvesztőket, továbbá hozzájárul gyermekek gondozásához, fejlesztéséhez, összesen több mint tízezer emberhez eljuttatva az anyaország segítségét.

A kormány egészségügyi eszközökkel, 50 lélegeztetőgéppel támogatta a kárpátaljai magyarságot, ezek szétosztását és beüzemelését koordinálják a segélyszervezet munkatársai. A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) 30 millió forinttal segíti a rászorultakat Kárpátalján, csütörtöktől pedig elindul a lakossági adománygyűjtés – mondta a segélyszervezet vezetője.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke arra hívta fel a figyelmet: van, amit az állam csinál a leghatékonyabban, van, amit az önkormányzatok, de van, amit a civilek, ilyen például a támogatási rendszerek kiépítése és működtetése. A segélyszervezet munkatársai nemcsak ahhoz értenek, hogy az adományokat eljuttassák azokhoz, akik valóban a leginkább rászorultak, de sok esetben arra is képesek, hogy elindítsák a nehéz helyzetben élőket az öngondoskodás útján.

A MJVSZ az ukrajnai konfliktus kirobbanása óta vesz részt a kárpátaljaiak segélyezésében, idén a 23 megyei jogú városból 12 adta össze a 30 millió forintos támogatást – tette hozzá a szövetség elnöke.

Kovács Koko István olimpiai bajnok ökölvívó, jószolgálati nagykövet a sajtótájékoztatón elmondta: bár idén a járvány miatt a szokásos formában nem tudják megrendezni az évek során hagyománnyá vált közös beregszászi jótékonysági félmaratont, de valamilyen formában sor kerül rá, Magyarországon valószínűleg a Margit-sziget lesz a rendezvény helyszíne.

„A kárpátaljaiak számára az élet nem csak anyagilag nehezebb, ők élményekben, programokban is szűkölködnek, nem szabad megfeledkezni róluk” – tette hozzá.

A kárpátaljai rászorulókat támogató országos adománygyűjtés elindítása alkalmából tartott rendezvényen részt vett Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete.

A szervezet tájékoztatása szerint a kárpátaljai segélyprogramot a 1353-as adományvonalon hívásonként 250 forinttal lehet támogatni: 15 hívás már fedezi egy gyermek fejlesztő foglalkozását, 40 hívás egy hónapra elegendő élelmiszercsomagot jelent egy bajba jutott család számára, 130 hívás pedig a leghidegebb hónapokra elegendő tüzelőt. Nagyobb összeggel a www.segelyszervezet.hu honlapon, illetve a 11705008-20464565-ös adományszámlára utalással, „Kárpátalja” megjelöléssel lehet segíteni.