2024. április 23., kedd

Mindig szőjünk új terveket!

Lukács Gabriella: A személyes kapcsolattartás a legfontosabb, de a járványhelyzet miatt egy-egy programot elhalasztottunk vagy áthelyeztünk a virtuális térbe

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) már hosszú ideje szolgálja a pedagógusok és a vajdasági magyarság megmaradásának érdekeit. Arról, hogy az elmúlt évben hogyan sikerült alkalmazkodniuk a járvány okozta helyzethez, milyen további terveik vannak még az idei évre, Lukács Gabriellát, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnökét kérdeztük.

Lukács Gabriella (Fotó: Ótos András)

Lukács Gabriella (Fotó: Ótos András)

– A többi civil szervezethez vagy pedagógus testvéreinkhez hasonlóan a Kárpát-medence területén, a mi egyesületünk is igen nehéz évet tud maga mögött. Még nem zárult le ugyan, de bízunk benne, hogy a jövőben már könnyebb lesz. Mindenki, minden szervezet igyekezett a legjobb belátása szerint szervezni, cselekedni. Mi, vajdasági magyar pedagógusok úgy látjuk, hogy leginkább a személyes kapcsolattartásból tudunk meríteni, tervezni, előrehaladni. Nem volt könnyű feladat, sok esetben kellett változtatnunk, halasztanunk egy programot, vagy áthelyezni a virtuális térbe. Szerencsére ehhez gyorsan tudtunk alkalmazkodni. Több versenyünk is a virtuális térben valósult meg. Ilyen például a Vers otthonról, amit a magyar költészet napja alkalmából hirdettünk meg, ezen a versenyen mintegy 120 általános iskolás és középiskolás gyermek mérettette meg magát, vagy a Kaptár rajzpályázat a méhek világnapja alkalmából. A Kaptár pályázatunkra megközelítőleg 400 munka érkezett. Annak ellenére, hogy sikerült alkalmazkodnunk a kialakult helyzethez, bíztunk benne, hogy szeptembertől minden visszatér a rendes kerékvágásba. Szerencsére túlnyomórészt ez így is lett – mondta Lukács Gabriella.

Olyan programok is akadtak a VMPE naptárában, amiket nem igazán lehetett virtuálisan megvalósítani, ezeket inkább lemondták, elhalasztották, mintsem hogy a rendezvény minőségének rovására menjen.

– Akadnak olyan programjaink, amelyek esetében elengedhetetlen a személyes jelenlét, a személyes kapcsolat. Ilyenek voltak például a pedagógusok számára előirányzott továbbképzések. A tavasszal ezeket nem tudtuk megvalósítani, de most ősztől újult erővel, az egészségügyi előírásokat betartva szervezzük meg továbbképzéseinket. Emellett az anyanyelvápoló csoportok munkája az, ami már elindult. Megalakultak a csoportok, persze itt is folyamatosan ügyelünk arra, hogy az érvényben lévő egészségügyi előírásokat betartsuk. Több esetben bontott csoportban dolgozunk, ahol a diákok száma meghaladja a 18-at, ott dupla foglalkozást tartanak az anyanyelvápolóink. Beodrán, Bókán, Surjánban és Nezsényben, Csonoplyán, Erzsébetlakon, Homokréven, Magyarittabén, Maradékon, Módoson és Titelen, Nagybecskereken, Muzslyán, Nemesmiliticsen, Nyékincén, Újvidéken, Ürményházán megmaradtak az anyanyelvápoló csoportok. Tavaly indult egy csoportunk Törökbecsén, szerencsére idén is lett elég diák, hogy működni tudjanak. Emellett most van alakulóban egy anyanyelvápoló csoportunk Tóbán, ott októbertől indul majd az oktatás. Nagyon fontos, hogy személyesen legyünk jelen ezeken a településeken, hogy lássuk az ottani gyermekeket, azt a mosolyt, azt az elégedettséget, amit a gyermekek a pedagógus felé tudnak nyújtani, mert ebből tudunk erőt meríteni a további munkánkhoz, ezek az apró visszajelzések erősítik az összetartozásunkat – magyarázta az elnöknő.

A VMPE az elmúlt években rendszeresen szervezett táborokat a gyermek részére, valamint nyári akadémiát a felnőttek részére. A gyermekek számára szervezett táborok az idén elmaradtak, mivel minden évben magas a részvételi arány, így a koronavírus miatt idén úgy döntöttek, hogy a változó korlátozó intézkedések és a gyermekek biztonsága érdekében nem szervezik meg a táborainkat. Az Apáczai Nyári Akadémiát (ANyA) azonban sikerült megtartania az egyesületnek. Ha a járványhelyzet engedi, az ősz folyamán nemcsak a pedagógusok, de a gyermekek is több program és verseny közül válogathatnak.

– November 6-án és 7-én, ha a járványhelyzet megengedi, megtartjuk a Suliszínház Fesztivált. Ennek két elődöntője van, az egyik Muzslyán lesz 6-án, a másik pedig 7-én Csonoplyán. Bővebb információk versenyeinkről a pedagógusegyesület holnapján találhatók. A fesztiválon nagyjából 10–12 előadásra számítunk. Az erre való felkészülést már szeptember elején megkezdtük, a szülők belegyezésével személyes foglalkozásokat is tudunk tartani. A járványügyi helyzetre való tekintettel nagyobb termeket választottunk ezekre a foglalkozásokra, hogy meg tudjuk tartani a kellő távolságot és szabadon, azaz maszk nélkül, szükség esetén bontott csoportokban tudjunk dolgozni. Molnár Róbert színész az idén is vállalta, hogy kijár a csoportok próbáira és foglalkozik velük, segíti őket a szöveg felmondásában, értelmezésében, valamint a szavak artikulációjának gyakorlásában. Utóbbira amiatt van szükség, mert több olyan gyerkőc is van az anyanyelvápoló csoportokban, aki nehezebben beszéli a magyar nyelvet. Emellett készülünk még a Szórakoztató szóra késztető szemlére, ez Újvidéken lesz az Apáczai Diákotthon Fiúkollégiumában, a tervek szerint október 2-án. A szemlére a diákok versekkel, rövid prózával készülnek. Az anyanyelvápoló csoportok képviseletében a csoportvezetők felkészítenek néhány diákot, akik részt vesznek a szemlén. Majd november 14-én egy tavaszi programot, az Evangelizációs szavalóversenyt pótoljuk be Ürményházán. Ide olyan versekkel lehet jelentkezni, amik egyházi tematikájúak. Emellett november folyamán tervezzük megtartani a Kis fürkész természetvédelmi versenyünket is – mondta Lukács Gabriella.

Az elnöknő elmondta, hogy biztonsági okok miatt az idei diákversenyek, a XIII. Vajdasági Diákmenedzsment Bajnokság, a VIII. Vajdasági Fogyasztóvédelmi Diákverseny és a XVIII. GENIUS konferencia elektronikus formában fog megvalósulni.

– A Diákmenedzsment Bajnokságra, a Fogyasztóvédelmi Diákversenyre és a GENIUS konferenciára a szakmunkákat, a jelentkezési lapot és egy 5–10 perces videót szeptember 15-ig fogadtuk. A videóban a diákok a kutatásuk folyamatát és eredményét mutatják be. Egy szakmai zsűri osztályozza a beérkezett munkákat, majd ezt követően értesítjük a díjazottakat. Emellett még megszervezzük az ősz folyamán a Gion Nándor Olvasási Versenyeket, itt is igyekszünk tartani magunkat az egészségügyi előírásokhoz, így kisebb csoportokra tervezzük osztani a versenyzőket. A Kalmár László Matematikaversennyel kapcsolatban még várjuk az információkat, az utasításokat Magyarországról, ezt a versenyt ugyanis egy napon, egy időben kell tartani az anyaországival. Ami a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőt illeti, úgy beszéltük meg Szabó Gabriellával, hogy hangfelvételek beküldésével helyettesítjük a személyes jelenlétet. A beérkező hangfelvételeket továbbítjuk a szakmai zsűrinek, s ők kiválasztják a legjobbakat, és behívják őket az újvidéki M Stúdióba, s ott élőben is megszólaltatják őket. A hangfelvételeket október 10-ig várjuk a jelentkezőktől. A Kőketánc már egy bonyolultabb kérdés. Bízunk abban, hogy a nem túl távoli jövőben a hagyományos keretek között is megszervezhető lesz. De igyekszünk megoldást találni arra az esetre is, ha ez nem lesz kivitelezhető. Mindig kell, hogy legyen egy B tervünk. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete most is igyekszik minden eshetőségre felkészülni, ennek köszönhetően is tudott ilyen sokáig fennmaradni egyesületünk. Emellett természetesen köszönetet kell mondanom az anyaországnak az önzetlen támogatásért és a törődésért, hiszen anyagi támogatásaik nélkül nem valósulhatnának meg a rendezvényeink. Zárásképpen pedig csak arra tudok bátorítani mindenkit, hogy a nehézségek ellenére se adjuk fel, mindig szőjünk új terveket! És mindig igyekezzünk közösséget kovácsolni az itthon maradt magyarságból.