2024. április 24., szerda

A légiforgalom se ússza meg veszteség nélkül

A Nemzeti Légi Szállítási Szövetség (IATA) közzétette legújabb előrejelzését a légiközlekedés veszteségeire vonatkozóan. A legutóbbi, 14 nappal ezelőtt kiadott jelentésükben még azt prognosztizálták, hogy a világ légiforgalmi ipara 30 milliárd dolláros veszteséggel zárja az évet. Az IATA legújabb becslése szerint a repülési ágazat 63 és 113 milliárd dollár között bukhat az idén a koronavírus-járvány okozta súlyos válság miatt. A krízis leginkább az ázsiai-csendes-óceáni térséget, Kínát, Ausztráliát, Szingapúrt, Japánt és Dél-Koreát érintette, ahol a légitársaságok veszteségei elérhetik az 58 milliárd dollárt, az utasforgalom pedig 23 százalékkal csökkenhet. Csupán Kínában a légiforgalmi ipar 22 milliárdos veszteséggel számolhat, az országban ugyanis minden légitársaság küzd a válsággal, de leginkább a Hainan Airlines légitársaság van bajban, amely pénzügyi segítséget kért az államtól, és jelenleg átszerveződésen megy keresztül. A kínai légitársaság egyik illetékese elmondta, jelenleg mintegy 5000 személy és pilóta számít munkaerő-feleslegnek, akik a fizetésük mindössze 30 százalékát kapják kézhez, és nem tudni meddig tart ez az állapot, minden az államtól függ. A Lufthansa német légitársaságnál a sok törölt ázsiai járat miatt mintegy 150 repülőgépet tart a földön. A United Airlines amerikai légitársaság úgyszintén ötödével csökkentette a légiforgalmát, míg a British Airways légitársaság közölte, hogy ebben a hónapban már 216 járatot törölt Amerika és Európa irányába, korábban pedig az ázsiai járatait függesztette fel.

– Ha a légitársaság csődbe jutna, a vállalat először a hitelezőknek, majd az alkalmazottaknak kell hogy kifizesse a tartozást, és csak ezután kerülnek sorra az utasok, akik megvették a jegyet – közölte Igor Vranješević, a repülőjegy-értékesítő ügynökség igazgatója.

A jegyeladás Szerbiában 90 százalékkal esett vissza a szezonban, az utasok leginkább messzi úti célokra vagy Amerikába váltanak jegyet.