2022. július 2., szombat

Elvenni és nyerni?

Egy év szünet után a szerb kormány újra meghirdette a korábban nagy népszerűségnek örvendő Vedd el a számlát és nyerj! nyereményjátékot. 2017 márciusában szervezték meg először, akkor a nyeremények összege 135 millió dinár volt. 2018-ban már a szerbiai polgárok 41 százaléka részt vett a játékban. Összesen több mint 11 millió borítékot küldtek be: volt olyan nap, amikor 250 ezer levelet adtak fel erre a célra a postahivatalokban. Két kör és négy húzás volt, amelyek folyamán 291 nyeremény talált gazdára 257 millió dinár értékben.

Az új ciklusban a szeptember 1-je után kiadott bolti számlákkal vehetnek részt a polgárok. A részvételi feltételek lényegében ugyanazok, mint két évvel ezelőtt: egyenként legalább 100 dinár értékű, összesen 10 darab bolti számlát tartalmazó borítékot kell postázni, amelyeket most is díjmentesen szállít a hivatal. Idén is két fordulóban tervezik lebonyolítani a húzásokat, azzal, hogy az első körben beérkező borítékok a második körben is versenyben maradnak. A bejelentések szerint az első kör az év végéig lezárul. A nyereményeső pedig az eddigieknél is csábítóbbnak tűnik: kisorsolnak majd 60 Fiat 500L típusú kocsit, 10 fővárosi lakást, és további két luxuslakás is gazdára talál az épülő Belgrádi Vízivárosban.

(Illusztráció – alo.rs)

Siniša Mali pénzügyminiszter az idei nyereményjáték bejelentésekor arra buzdított minden lakost, hogy vásárláskor továbbra is kérjék az őket megillető áfás számlákat, hisz a szürkegazdaság visszaszorításával gyarapszik a köztulajdon. „A rendelkezések betartatásával több pénz jut az olyan közös érdekeket szolgáló befektetésekre, mint a kórházak, az iskolák, az autóutak és a vasút kiépítése, amelyek viszont alapfeltételei az életszínvonal növelésének országunkban” – emelte ki a miniszter. Hozzátette, hogy az előbbi évek tapasztalatai alapján idén is jelentős eredményeket várnak a nyereményjátéktól.

A szerb kormány szerint ugyanis a nyereményjáték fontos eszköze annak, hogy tudatosítsák az emberekben a szürkegazdaság elleni küzdelem fontosságát. Az adóhivatal adatai szerint a 2018-as játék ideje alatt jelentősen megnövekedett a szabálytalanságok bejelentésének száma: januártól áprilisig a lakosok 13 százalékkal több esetben jelentették be a számlakiadáshoz kapcsolódó mulasztásokat, mint 2017 ugyanezen időszakában, a 2016-os adatokhoz viszonyítva pedig 55 százalékkal növekedett a panaszok száma. Bár az adatok egyértelműen bizonyítják a nyereményjáték sikerét, egyúttal arra is utalnak, hogy a szerbiai polgárok csak a játék ideje alatt működnek együtt a közigazgatási szervekkel. Kérdéses tehát, hogy mennyire sikerült valóban elhitetni az emberekkel azt, hogy a szürkegazdaság visszaszorítása közérdekeket szolgál.

Részt vesz-e a számlajátékban?

Igen: 42 (25,3%)

Nem: 104 (62,65%)

Még nem döntöttem: 20 (12,05%)

Arról ugyanis nem készült felmérés, hogy a nyereményjátékon felbuzduló számlagyűjtögetők közül hányan ismerik a játék hátterében álló, széleskörű projektet. A tájékozottabb polgárok annyit azért még tudhatnak, hogy a nyereményjáték csak egy piciny töredéke annak a nemzeti programnak, amelyet térségünkben német támogatással valósít meg a Helyi Gazdasági Fejlődés Nemzeti Szövetsége (NALED). Arról már viszont nagyon kevesen értesültek, hogy a tömörülés keretében már 2014-ben megalapították a Tisztességes Konkurenciáért Szövetséget, amely a köztársasági kormánnyal és a szakminisztériumokkal együttműködve megfogalmazta a szürkegazdaság elleni első stratégiai dokumentumot Szerbiában. A szövetség azóta is ennek az alkalmazásán fáradozik. Első lépésként felméréseket készítettek a szabálytalanságok terjedelméről, a kezdő vállalkozók tehermentesítéséről, de közvélemény-kutatások is készültek az országban uralkodó helyzetről. Az eredmények alapján útjára indították a szerb kormány által is jóváhagyott szürkegazdaság elleni nemzeti programot. A fő hangsúlyt a kezdő vállalkozók adóterheinek csökkentésére tették, de számos határozat született a legális tevékenységet serkentő intézkedések tekintetében is. A nemzeti programban szorgalmazták a nem adójellegű terhek fokozatos megszüntetését, illetve ezek elektronikus, mindenki számára hozzáférhető jegyzékének elkészítését is. A szövetség tagjai kiállnak amellett is, hogy tovább bővítsék a tehermentesítés alá kerülő vállalkozók körét, valamint hogy az idénymunkások elektronikus bejelentésének lehetőségét kiterjesszék az építőiparra, a turizmusra és a házimunkákra is.

A NALED a nemzetközi szervezetek felé tett jelentéseiben tehát sokkal mélyrehatóbb és szélesebb körű tevékenységről számol be, és csak egy kis bekezdésben említi a Vedd el a számlát és nyerj! nyereményjátékot, mint a szürkegazdaság elleni küzdelem egyik népszerűsítő formáját.

Érdemes tehát eltöprengeni azon, hogy miért kérjük el a számlát a holnapi bevásárlást követően. Meggyőződésből harcolunk a szürkegazdaság ellen, vagy csak a Fiat 500-as motivál bennünket? A közpénzeket gyarapító intézkedéseknek ugyanis csak úgy lesz igazán foganatja, ha akkor is kérünk számlát, amikor azért nem osztogatnak belgrádi lakásokat.