2024. március 29., péntek

Fontos a megelőzés!

Kedden délelőtt tartották meg a Zentai Egészségház és a Vöröskereszt közös, Teljes szívünkből az egészséges szívért címet viselő rendezvényét.

A rendezvényen az állapotfelmérés mellett tanácsadásra is lehetőség nyílt (Gruik Zsuzsa felvétele)

A rendezvényen az állapotfelmérés mellett tanácsadásra is lehetőség nyílt (Gruik Zsuzsa felvétele)

A szív világnapja alkalmából megrendezett egészségnapon 46 ember vett részt, akiknek megmérték a testsúlyát, magasságát, csípőbőségét, vérnyomását, valamint vércukor- és koleszterinszintjét, illetve egészségügyi tanácsadásban is részesülhettek.

Dr. Bojana Ljubojević, a Vöröskereszt zentai elnöke sajnálatát fejezte ki, amiért az évek óta hagyományosan megtartott rendezvény idén egy borongós keddi napra esett, hiszen így a megszokottnál kevesebben vettek rajta részt.

– Tavaly nyolcvannál is többen jöttek el, de idén is nagy volt az érdeklődés. Mivel a járványhelyzet miatt az emberek az elmúlt időszakban nehezen jutottak el az orvoshoz, most kihasználták ezt az alkalmat arra, hogy képet kapjanak az egészségi állapotukról. A mérések mellett terápiás javaslatokkal láttuk el őket, alapvető információkat tartalmazó brosúrát adtunk nekik, illetve szükség esetén arra kértük őket, hogy keressék fel a kezelőorvosukat – hangsúlyozta dr. Bojana Ljubojević.

Dr. Jung Németh Erzsébet, a Zentai Egészségház általános szakorvosa, egyben a Vöröskereszt zentai szervezetének elnökségi tagja elmondta, hogy az egészségnapot a védőnők és középiskolás tanulók segítségével hívták életre. Évente több alkalommal is szerveznek hasonló akciókat. Most a szív egészsége szempontjából lényeges rizikófaktorokra igyekeztek felhívni a figyelmet, mint például a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a vérzsírszint emelkedése, illetve az ezekből adódó elhízás. Hozzátette, hogy a vajdaságiak egészségtudatossága rendkívül változó, és főként a végletek vannak jelen: azok, akik minden problémájukkal azonnal orvoshoz fordulnak, és azok, akik csak végső esetben keresik fel a kezelőorvosukat. Szerinte a középutat kellene megtalálni.

– Évente nem árt egy nagyobb laboratóriumi kivizsgálás, hiszen amit itt csináltunk, az inkább csak tájékoztató jellegű. Szükség lenne arra, hogy az általános orvosok prevenciót is végezzenek, erre azonban nehezen tudunk időt szakítani, és a páciensek sem jönnek el hozzánk panaszmentesen csak azért, hogy ellenőrizzék az egészségi állapotukat. Ezért arra kérem a lakosságot, hogy ezt a saját érdekükben tegyék meg, hiszen így elkerülhető a nagyobb problémák kialakulása – fogalmazott dr. Jung Németh Erzsébet.