2024. március 29., péntek

Megemlékezés volt Zentán

Kultúrális programmal és kerekasztal-beszélgetéssel emlékeztek Trianonra

A hétvégén tartották meg Zentán a Rákóczi Szövetség zentai szervezete és a Magyar Házak közös trianoni megemlékezését A második ezer év címmel. A rendezvény az érvényben lévő járványügyi szabályozások miatt korlátozott létszámú volt, így családias hangulatban zajlott le.

Molnár Tibort és Mészáros Kiss Tibort Homolya Ákos kérdezte Trianonról és következményeiről (Gruik Zsuzsa felvétele)

Molnár Tibort és Mészáros Kiss Tibort Homolya Ákos kérdezte Trianonról és következményeiről (Gruik Zsuzsa felvétele)

Fejel Tóth Dániel, a Magyar Házak Nonprofit Kft. képviselője kifejtette, a megemlékezés célja, hogy összefogja a délvidéki magyarságot. Mint mondta, fontosnak tartják, hogy megünnepeljék a vajdasági magyar kultúrát és a helyi értékeket. Hozzátette, hogy eredetileg egy ezerszáz fős rendezvényt szerveztek volna Királyszálláson, ám a járványhelyzet miatt módosítottak az elképzelésükön. Így végül azon a helyszínen ötszáz fő számára rendezték meg a megemlékezést, míg Komáromban, Zentán, Beregszászon és Lendván egy-egy kisebb rendezvényt szerveztek a helyi magyarok számára.

A zentai megemlékezés a Bodros tamburazenekar fellépésével kezdődött, majd Burány Mária, a Rákóczi Szövetség zentai szervezetének önkéntese és Homolya Ákos, a szervezet elnöke köszöntötte a jelenlévőket. A vendégek ezután meghallgathatták Radócki Márk zentai mesemondó előadását, majd a szervezők felvételről levetítették Terék Anna Duna utca című versének részletét Jaksa Dominika előadásában, végül Fejel Tóth Dániel mutatta be a Magyar Házak Nonprofit Kft. tevékenységét.

Az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen Homolya Ákos moderálásával Molnár Tibor és Mészáros Kiss Tibor történészek járták körül az első világháborút lezáró békeszerződés következményeit, kitérve a magyar identitás és a gazdaság szempontjaira is. A beszélgetést családtörténetek és trianoni anekdoták tették színesebbé.

A rendezvény Móricz Árpád borkóstolóval egybekötött előadásával zárult, amelyet Fejel Tóth Dániel nagyon sikeresnek könyvelt el, hiszen a tervezett 45 perc helyett mintegy két órán át tartott.

– Szó esett délvidéki bortörténetekről, a szerémségi borvidék földrajzi adottságairól, a természetes borkészítésről, valamint az elmúlt száz év kihívásairól a délvidéki borászatban. Nagyon izgalmas beszélgetés bontakozott ki a borász, a történészek és a vendégek között – magyarázta Fejel Tóth Dániel.

A rendezvényről egy félórás videófelvétel is készült, amely a Magyar Házak Nonprofit Kft. YouTube-oldalán tekinthető meg.