2024. április 19., péntek

Gyászülés Mirko Grlica emlékére

Tegnap a szabadkai Városháza dísztermében gyászülést tartottak a hatvannégy éves korában elhunyt Mirko Grlica, a Szabadkai Városi Múzeum történész-főmuzeológusának emlékére. Az eseményen az elhunyt családtagjai, barátai, munkatársai, tisztelői jelentek meg. A gyászülést Nela Tonković művészettörténész nyitotta meg, aki elmondta, hogy Mirko Grlica életét Szabadka múltjának szentelte. Számos könyvével, előadásaival, kiállításaival mély nyomot hagyott a város kulturális életében.

Mirko Grlica (1956–2020) (Gergely Árpád felvétele)

Mirko Grlica (1956–2020) (Gergely Árpád felvétele)

Az elhunyt életútját Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója méltatta.

– Mirko munkája során a szakértelmet értékelte a legjobban. Mindig kellő alázattal állt hozzá egy témához. Precíz, pedáns, következetes volt, álláspontját tekintve pedig teljesen világos. Így ismerték és ezért becsülték kollégái a múzeumokban, tudományos és kulturális intézményekben, idehaza éppúgy, mint szerte az egykori Jugoszlávia területén – fogalmazott a múzeumigazgató.

Hulló István után Neda Džamić, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet művészettörténésze szólalt fel, aki azt emelte ki, hogy Mirko Grlicától nemcsak a múzeum, hanem a többi kulturális intézmény dolgozói is rengeteget tanultak. A beszédek után olyan régebbi dokumentumfilm-részleteket vetítettek le a közönségnek, amelyekben Mirko Grlica beszélt a múzeumról és a város múltjáról. Emellett több videoüzenetet is lejátszottak, amelyekben az elhunyt történész hazai, magyarországi és horvátországi munkatársai, tisztelői vettek tőle búcsút.