2024. április 25., csütörtök

Ki a valódi pártelnök?

A DP-ből 53 tagnak távoznia kell, köztük az újonnan megválasztott elnöknek is

A Demokrata Párt 53 tagot zárt ki a pártból. Ezt a hírt a NovaS csatornának megerősítette Nada Kolundžija, a DP főbizottságának tagja. Elmondta, a párt főbizottsága a döntést telefonos ülésen hozta meg. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kizárás kritériumát tekintve további 2500 tag kizárására is számolni lehet, miközben Zoran Lutovacnak a döntés meghozatalára nincs törvényes joga.

Kolundžija nyilatkozatában rámutatott, bár tagja a főbizottságnak, őt nem is értesítették az ülésről, sőt kiemelte, hogy ő maga sem tudja, ki képezi jelenleg a Demokrata Párt végrehajtó bizottságát. Szégyennek nevezte a történteket.

Igor Salak, a DP volt alelnöke az 53 tag kizárásáról közösségi oldalán alkotott véleményt, kiemelve, azért történt a kizárás, mert ezek a személyek a hétvégén új pártvezetőséget választottak, Branislav Lečićet választva meg  vezetőnek.

Goran Radojev, a párt újvidéki városi szervezetének funkcionáriusa szintén a Twitter profilján tette közzé, hogy a pártból kizárták Božidar Đelićet, Nada Kolundžiját, Aleksandra Jerkovot, Goran Paunovićot...

– A szavazópolgárok új arcokat követeltek, és a DP-ben kapnak is. A DP nélkül ugyanis (tetszik ez valakinek vagy sem) változásokra sem lehet számítani – írta Radojev.

A Demokrata Párt válságban van, megkezdték a párt szervezetei irodahelyiségeinek kilakoltatását, így tegnap már leszerelték a DP központi irodájáról is a párt tábláját. Ám nem csak anyagi nehézségekkel és a megmaradással küzdenek, hanem a belső viszállyal is. A párttagság egy része új vezetőséget követel, ők szombaton párton belüli választásokat tartottak, Branislav Lečićet választották meg új elnöknek. Lečić a Prva televízióban akkor elmondta, a választásokat a párt statútumának megfelelően tartották meg, követték a demokratikus elveket, új pártvezetőség állt fel. Zoran Lutovacot, aki továbbra is a párt élén maradt, idegennek, kallódó palacknak nevezte, akinek egyedüli feladata, hogy csődbe juttassa a pártot. Lečić arra utalt, hogy Lutovac egy harmadik személy utasításait követi, akinek elsődleges célja a párt megsemmisítése. Szerinte ugyanis csak a DP-nek van elég befolyása ahhoz, hogy egyesítse az ellenzéket, és szembe tudjon szállni a jelenlegi hatalommal.

– A tagság nagy része, több mint 80 százaléka, részt vett a választásokon, és 72 százalékuk rám és öt új alelnökre, valamint arra a politikára szavazott, amit én képviselek – nyilatkozta az N1 televíziónak Lečić.

– Branislav Lečić a kizárt DP-tagok vezetője – hangsúlyozta a televíziónak Zoran Lutovac.

A kizárás kapcsán a két pártvezető is ellentmond egymásnak, ugyanis Lečić azt állítja, hogy ő nem kapott a kizárásról végzést, Lutovac viszont azt állítja, a kizárt tagokat részletesen tájékoztatták a kizárásról. Lutovac nem ismeri el a múlt szombati választásokat, hiszen mint kiemelte, azt csak a párt elnöke (ebben az esetben ő maga) írhatja ki, vagy a főbizottság, de többségi egyetértésben egyik sem történt meg. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem riad vissza a párt új vezetőségének megválasztásától, várja a megfelelő időpontot ehhez. A Beta hírügynökségnek elmondta, a párton belüli választásokra az év végén, vagy a jövő év elején lehet számítani.

A Demokrata Párton belüli történéseket Jovana Gligurović, a Vreme hetilap újságírója kínosnak nevezte. Kiemelte, a DP-ben korábban is voltak megoszlások, többször is volt olyan csoport, amely levált róla, de eddig soha nem küzdöttek ilyen keményen valamiért, amiről jelenleg nem is lehet tudni, hogy mi az.