2024. április 20., szombat

Laboratóriumi eszközök a bolyaisoknak

Adományozással segíti a magas szintű kémiaoktatást a Biospringer RS Kft.

Laboratóriumi eszközöket, köztük lombikokat és egyéb üveg illetve műanyag árukat ajándékozott a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium számára a zentai Biospringer RS Kft. Szórád Endre, az iskola kémiatanára elmondta, hogy a céggel nagyon jó együttműködést ápolnak. Amíg a járványhelyzet közbe nem szólt, gyárlátogatásokon fogadták az iskola kémiatáborának résztvevőit, és adományokat sem először kaptak tőlük.

– Korábban vegyszereket is adományoztak nekünk, amelyek igen költségesek, ezért mindenfajta segítség jól jön. Az üvegáru pedig a legnagyobb óvatosság mellett is fogyóeszköz, ezért ezek szintén nagy segítséget jelentenek számunkra. Ha ez a koronavírusos időszak elmúlik, szeretnénk a kémiaszakkör tanulóival elmenni egy-egy gyárlátogatásra, hogy ne csak az órai tananyagot sajátíthassák el, hanem azt is meglássák, hogy mindez hogyan néz ki az iparban. Ez megkönnyítheti a diákok számára a későbbi pályaválasztást – magyarázta az iskola tanára.

Szórád Endre hangsúlyozta, hogy az adományozás ötletével a vállalat kereste meg őket, nem kellett kérniük:

– Ez nagyon jóleső érzés. Azt mutatja, tisztában vannak azzal, hogy az iskolánkból sok olyan diák ballagott már el, akik a kémiát vagy az ehhez közelálló tudományokat választották a továbbtanuláskor, pályaválasztáskor. Ez jelzi, hogy milyen szintű kémiaoktatás zajlik nálunk. A szakkörökhöz, a versenyekre való felkészítéshez pedig szükségünk van megfelelő laboratóriumi fölszerelésre is.