2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Kon: Márciustól júniusig Belgrádban háromszor több halott, mint amit a rendszer kimutatott

A belgrádi Közegészségügyi Intézet, az elhalálozási statisztikai kimutatások és az ún. DN2-űrlapokból származó adatokra alapozva dr. Predrag Kon járványtani szakember és az országos válságtörzs tagja megállapította, hogy márciustól júniusig háromszor annyi haláleset következett be a koronavírus szövődményei következtében a szerb fővárosban, mint amennyit a rendszer kimutatott és hivatalosan bejelentettek. Kon a Newsmax Adriának kijelentette, hogy az információs rendszer hibájáról van szó, ami gyakori eset.

Mint mondta, meg kell érteni, hogy először szembesültünk ezzel a járvánnyal, és először használtuk ezt a rendszert is.

– A rendszer június közepétől meglehetősen pontatlannak bizonyult. Azt azonban biztonsággal kijelenthetem, hogy megközelítőleg háromszor többen haltak meg a fővárosban a koronavírus szövődményeiben, mint az a rendszerben szerepel – mondta az epidemiológus, hozzáfűzve, hogy kb. két hónap elteltével érkeznek vissza az adatok az elhunytakról, melyek három részből állnak: a halál alap-, közvetlen és közvetett okát mutatják. Most érkeznek a júniusi adatok, ezért tudta az ellenőrzést júniusig elvégezni.

Kon leszögezte azt is, hogy a covid19.rs hivatalos honlapon szereplő járvánnyal kapcsolatos információkat fenntartásokkal kell fogadnunk, hozzávetőlegesen pontosak – írja a Tanjug hírügynökség.