2024. április 24., szerda

Továbbra is megszigorításokkal az EU-ba

Nem módosított az Európai Unió azon országok során, amelyekre nem vonatkoznak a beutazási korlátozások, értesült a Tanjug hírügynökség. A 11 országból álló listán nem változtattak augusztus eleje óta, Brüsszel szerint azért, mert továbbra is instabil a járványhelyzet mind a Nyugat-Balkánon, mind pedig az EU területén. A szerbiai polgárok tehát október első felében is csak megszigorításokkal léphetnek be az EU területére, tudta meg a Tanjug. 

Az EU a tavaszi bezárkózás feloldása után júliusban összeállított egy ún. harmadik országok listáját, ahova azok az országok kerültek, melyekben hasonló, vagy jobb állapotok uralkodnak az unió tagállamaihoz viszonyítva, és az ide sorolt országok polgárai számára szabad belépést biztosítottak a schengeni övezetbe. Szerbia az első két hétben ezen a listán szerepelt, de július közepén levették, és azóta sem került vissza. 
Jelenleg szabadon léphetnek az EU-ba a következő országok lakói: Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Új Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Tunézia, Kína...