2024. április 26., péntek

Csökken is meg nem is

Visszaesett az ipari termelés üteme Szerbiában, ha az évközi átlagot vizsgáljuk. Ez viszont nem érvényes a havi bontás szempontjából. A termelés az idén augusztusban 4,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának eredményét, viszont a 2019-es átlaghoz képest 0,4 százalékkal alacsonyabb volt. Az idén, a január és augusztus közötti időszakban, 2019 azonos időszakához viszonyítva, 0,7 százalékkal volt alacsonyabb az ipari termelés – közölte szerdán a Köztársaság Statisztikai Hivatal.

Augusztusban az előző év azonos hónapjához képest növekedést jegyeztek a villamos energia és a földgáz forgalmazásában (11,2 százalék), a feldolgozóiparban ( 3 százalék) és a bányászat (1,8 százalék) egyes ágazataiban.

Az idén augusztusban az előző év azonos hónapjához képest növekedést jegyeztek bizonyos beruházások terén (11,3 százalék), a tartós fogyasztási cikkek forgalmazásában (7,9 százalék) és az energia fogyasztásában (1,4 százalék).

Az ipari termelés nagysága ez év augusztusában, a tavalyi hónaphoz képest, 13 területen növekedett 52 százalékkal, 16 területen azonban 48 százalékkal csökkent. Az ipari termelés növekedésére legnagyobb hatással a villamos energia, a fémtermékek, a ruházati cikkek, a vegyi anyagok és a vegyipari termékek gyártása volt.