2024. április 23., kedd

Óvatosan a szervezett kiruccanásokkal!

Október 1-jétől számos idegenforgalmi ügynökségnek megszűnik a munkaengedélye

A mai naptól az utazási szerződések megkötésekor körültekintőknek kell lenniük a hazai polgároknak. A szerbiai kereskedelmi minisztérium hivatalos közleményben hívja fel a polgárok figyelmét az óvatosságra az utazási szolgáltatás befizetésekor.

– A Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium értesíti a polgárokat, hogy 2020 október 1-jétől, az utazási szolgáltatás igénybevétele előtt, illetve pótutazás megbeszélésekor ellenőrizzék, hogy az érintett idegenforgalmi ügynökség rendelkezik-e a követelményeknek megfelelő, hiteles engedéllyel, valamint utazási jótállással – közölte honlapján a minisztérium.

Azok a szerbiai polgárok, akik a járványügyi intézkedések ideje alatt önszervezés útján fizették be a szállás költségeit külföldi országokban, a jelenlegi helyzet szerint bírósági közreműködés, tehát pereskedés útján tudják visszaigényelni a pénzüket.

Ezekben az esetekben igen körültekintően kell eljárni – erre figyelmeztet Aleksandar Cvejić ügyvéd.

– Körültekintőnek kell lenni ezekben az esetekben. A legajánlatosabb hazai ügynökséghez fordulni, megegyezni a kárpótlásról, de az ügyfélnek oda kell figyelnie, mit ír alá, figyelembe kell venni, az ún. apróbetűs részleteket is – mondta az ügyvéd.

A hazai idegenforgalmi ügynökségeknek mától, október 1-jétől járnak le a munkaengedélyeik. A működéshez nélkülözhetetlen dokumentumok megszerzéséhez szükségük van utazási garanciákra, amit banki jótállásként vagy biztosítási kötvényként tudnak felvenni.

Aleksandar Seničić, a Szerbiai Utazási Irodák Országos Szövetségének (YUTA) igazgatója szerint a helyzet igencsak összetett.

– A szükséges jótállásokat, kötvényeket, eddig minden akadály nélkül évekre visszamenőleg megadták a bankok, egy időben, a biztosítók által felbecsült kockázat miatt az értékük is felment. Ez az idén azonban elmaradt, a jelenlegi, gazdasági szempontból kockázatos helyzet miatt – mondta Seničić.