2024. április 20., szombat

Mától folytatni kell a hiteltörlesztést

A legjobb megoldás: nem tartozni a banknak

Lejárt a bankkölcsönök visszafizetésére meghirdetett második moratórium is, nincs több törlesztési haladék. Erről a Szerb Nemzeti Bank utasítása szerint minden pénzintézmény levélben vagy elektronikus úton köteles értesíteni ügyfeleit, egyúttal pedig eljuttatni nekik a további időszakra vonatkozó törlesztési tervet, amely több változatot is felkínál.

Dušan Uzelac, a Kamatica pénzügyi portál alapító szerkesztője a Prva tévé műsorában elmondta, három lehetőség közül választhatnak az érintettek. Az egyik szerint törlesztik a moratórium idején felgyülemlett adósságot a kamattal együtt, majd folytatják a törlesztést ugyanolyan részletekkel, mint korábban, és ugyanannyi ideig, mint ahogyan eredetileg megállapodtak a bankkal. A másik megoldás, hogy kifizetik az utóbbi két hónapban felszámolt kamatot, és így a továbbiakban ugyanakkorák lesznek a törlesztőrészletek, mint korábban, csak két hónappal meghosszabbodik a törlesztési idő. A harmadik változat az, hogy a kéthavi kamatot a bank szétosztja a hátramaradt törlesztőrészletek között, és így ettől a hónaptól már egy kicsit nagyobbak lesznek a ráták, és természetesen két hónappal szintén meghosszabbodik a hitel futamideje. Utóbbi az általános, úgynevezett alapmodell, és ha az ügyfél 7 napon belül nem jelzi, hogy más változatot szeretne, akkor a bank ezt a harmadikat automatikusan alkalmazza – figyelmeztetett a napokban a Szerbiai Bankok Egyesülete is. Olyan variáns mellett döntsünk, amelyik a legkevésbé terheli a családi költségvetést, de – mint Uzelac is mondta – a legjobb megoldás mégis: nem tartozni a banknak. Egyébként fontos közölni a bankkal, hogy mit akarunk, mert a tavasszal három hónapra lehetővé tett, első fizetési halasztáskor is sokan panaszkodtak arra, hogy a bank automatikusan leállította a törlesztést, holott ők ezt nem is kérték. Az igazság az, hogy a bankok a moratórium bevezetése előtt levélben, elektronikus úton és a sajtóban is többször felszólították az ügyfeleket, jelentkezzenek, ha nem fogadják el a moratóriumot.

Az augusztus 1-jétől szeptember 30-áig tartó időszakra meghirdetett törlesztési moratóriumot a polgárok 82, a vállalatok 69 százaléka fogadta el. Az ideiglenesen felfüggesztett kötelezettségek összege országos szinten majdnem egymilliárd euró volt. Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének főtitkára a napokban azt nyilatkozta, hogy egyelőre nincs szó újabb moratóriumról, továbbra is élénken figyelik a járványhelyzet alakulását.