2024. március 29., péntek

Visszafizette hitelét az Air Serbia

Az Air Serbia légitársaságnak sikerült önállóan törlesztenie az adósságát az EA partners hitelezővel szemben – jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter.


– Az elmúlt hónapokban azt hallgathattuk, hogy az Air Serbia nem fog tudni eleget tenni kötelezettségének, a vállalatnak azonban idejében sikerült törlesztenie az 57 millió dolláros adósságát az öt évvel ezelőtt felvett hitelre, amely most érkezett kifizetésre. Ez azt jelenti, hogy a vállalatot felelősségteljesen és megfelelő módon vezetik – közölte a miniszter.
Mint elmondta, egy országnak rendkívül fontos, hogy saját nemzeti légitársasága legyen, és ez azokból a leginkább bőkezű állami támogatásokban is látható, melyekkel a legfejlettebb országok is támogattják a légitársaságukat.
– Az Európai Unió is sok esetben jóváhagyta, hogy a válságba került légitársaságoknak a kormányok pénzügyi segítséget nyújtsanak, hogy enyhítsék a gazdasági válság következményeit, és megőrizzék a vállalatukat. Szerbia mindig ki fog állni a nemzeti légitársasága mellett, és ha kell, megadja a szükséges segítséget. Örömmel tölt el azonban, hogy a vállalatnak önállóan is sikerült törlesztenie az adósságát – tette hozzá Siniša Mali.
A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Air Serbia az elmúlt évek során nélkülözhetetlen átszerveződésen ment keresztül, ami után az utasok száma rekordokat döntött, és a vállalat egy év alatt 23 további úti célt vezetett be.
Az Air Serbia, amely idejében átszerveződött és a növekedés időszakába lépett, a koronavírus-járványt stabil és erős vállalatként várta be. Minden szerbiai polgár büszke lehet a légitársaságra, amely a legnehezebb helyzetben is, amikor kitört a járvány, több ezer polgárt szállított vissza az országba a világ minden tájáról, valamint biztosította a nélkülözhetetlen egészségügyi felszerelést. Bízzunk benne, hogy a járvány után is folytatja a kiváló munkát – mondta Siniša Mali.