2024. március 29., péntek

Hová a jószágtetemekkel?

A zombori megoldás

Ahol jószágot tartanak, ott óhatatlanul el is hullik állat. A tetemekkel kezdeni kell valamit, és sajnos a gazdák egy része a legegyszerűbb megoldást választja: belelöki a folyóba, patakba, vagy otthagyja az út szélén. Ez szigorúan tilos, nem csupán a környezetvédelem szempontjából, hanem azért is, mert a jószágtetemek fertőzést, akár járványt is okozhatnak.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

Zombornak ugyan nincs folyója, de a csatornákban, egyéb vízfolyásokban már találtak elhullott kecskét, birkát. Mostanában erre nem volt példa.

Az önkormányzat ugyanis működő megoldást talált az állattetemek megfelelő kezelésére: a Čistoća Kommunális Közvállalat zoohigiéniai szolgálata ingyenesen elszállítja az elpusztult állatot. A szolgáltatás a városban, a peremvárosi településeken, a falvakban, a tanyákon mindenki számára egyaránt elérhető.

Csupán fel kell hívni telefonon a szolgálatot, megadni a gazda nevét és lakcímét, lediktálni, hogy milyen jószágról van szó, hány darabról, mikor pusztult el, és megközelítőleg milyen súlyú a tetem, illetve a tetemek. Ezt követően a bejelentéstől számított 48 órán belül a zoohigiéniai szolgálat kiszáll a helyszínre, és a város költségén elviszi a jószágtetemet.

A bejelentéseket a 025/415-788, illetve a 063/11-99-625-ös telefonszámokon várják munkanapokon és szombaton, 8 és 14 óra között.