2024. április 23., kedd

A migránsok jelenléte ellen tiltakoztak Zomborban

Az elmúlt héten összehangolt rendőrségi akció keretében több száz, illegálisan a városban tartózkodó migránst állítottak elő, majd autóbuszokkal más befogadóállomásokra szállították őket, mert a zomboriban hatszoros a túltelítettség. Két napra rá, vasárnap mintegy száz apatini és zombori polgár tiltakozott a migránsok jelenléte miatt a zombori vasútállomáson, ahonnét a helyi önkormányzat elé vonultak.

A tiltakozáson az apatiniak képviseletében felszólaló Stanislav Gašić közölte, hogy a gyülekezés békés szándékú, és semmilyen politikai háttere nincsen. A felvonulók arra kívánnak rámutatni, hogy a migránsoknak a befogadóközpontban a helyük, nem pedig a város utcáin. Kiemelte, hogy a migránsok Szerbiába érkezve semmilyen személyes dokumentumot nem tudnak fölmutatni, nem lehet fölfedni személyazonosságukat, miként szándékaikat és céljaikat sem.

A zombori Predrag Ivanković arról beszélt, hogy a gyermekeit szeretné megóvni a veszélytől, és eleve ellenzi, hogy a migránsok Zomborba jöjjenek. Üdvözölte a migránsok két nappal korábbi deportálását, de felvetette a kérdést, hogy miért csak időnként kerül sor ilyen akciókra, hiszen a migránsok jelenléte állandó és komoly probléma.

Az egybegyűltekhez szólt Damnjan Knežević, a belgrádi Narodne patrole mozgalom képviselője is. Szerinte ahol ezek az úgynevezett népi őrjáratok megjelennek, ott ritkán van migráns, mert az állami szervek eltávolítják őket, ugyanazok, akik lehetővé tették megjelenésüket.

– Mindaddig, amíg hallgatunk és nem tiltakozunk, a rendőrség valaki meghagyására nem tesz semmit. Amint otthonaink, családunk, az utcánk védelmére kelünk, a rendőrség is teszi a dolgát, összeszedi a kóbor migránsokat. A hatalom követeli, hogy ne szervezzünk őrjáratokat, de ahol gond akad a migránsokkal, ott bizony lesznek polgári járőrözések. Ahol a rendőrség becsületesen végzi a feladatát, együttműködünk vele – mondta Knežević. Szerinte a befogadóközpontokból este tíz óra után nem lenne szabad kiengedni a migránsokat, akkor is legfeljebb háromfős csoportokban.

A tiltakozók a vasútállomástól a helyi önkormányzat épülete elé vonultak, ahol füttyszóval, skandálással fejezték ki elégedetlenségüket. A rendőrség által biztosított eseményen nem történt incidens.