2024. április 19., péntek

FIAP-aranyérem a különös táncért

A 65. Sterija Játékok színházi rendezvénysorozat keretében a fesztivál közönsége és a többi érdeklődő a 16. Nemzetközi Trienálé Színház a fotóművészetben című kiállítását tekintheti meg a Szerb Nemzeti Színház csarnokában október 5-éig.

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

A dr. Radu Pantea romániai, Kerekes István magyarországi, valamint Đorđe Odanović, Borislav Milovanović, Raša Milojević és Miroslav Predojević szerbiai fotóművészek összetételű bírálóbizottság a járványhelyzet miatt interneten nézte át az 1123 munkát, amelyet 60 országból 287 fotós küldött, és abból válogatta a kiállítás anyagát: 48 ország 127 művészének összesen 244 fényképet.

Đorđe Odanović zsűrielnök, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára véleménye szerint az igazi színházi fotózás nálunk el van hanyagolva, mert a Bitefen és egyes színházakban tilos az előadások fényképezése. Emiatt egyre kevesebb szerelmese van a színházi fotózásnak. Odanović problémának tartja azt is, hogy a legtöbb szerbiai színház nem alkalmaz állandó fotóst, így nincs, aki fotón megörökíti azt, ami a „világot jelentő deszkákon” történik. A zsűri szerint mint a korábbi pályázatra, a mostanira is a fotósok főképpen karneválokat és a népszokásokkal színezett táncelőadásokat kaptak lencsevégre, és turisztikai jellegű képeiket küldték el. A munkák elbírálásában a zsűri az összhatásra – a szerző bátorságára, a színészre, a díszletre, az előadó arcára, mimikájára és gesztusára összpontosított fényegységére figyelt.

Bruno  Madeddu:  Special  Dance  no  6 (Különleges tánc, 6. szám) (Bozsoki Valéria felvétele)

Bruno Madeddu: Special Dance no 6 (Különleges tánc, 6. szám) (Bozsoki Valéria felvétele)

A FIAP-aranyérmet Bruno Madeddu olasz fotóművészt érdemelte ki a Special Dance no 6 (Különleges tánc, 6. szám) c. munkájáért. PSA-aranyéremmel a ciprusi Mehmet Gokuigitnek A sötétség táncosai munkáját díjazták. Az oroszországi Roman Koszolapovnak a Gitáros c. fotója FSS-aranyérmet, a romániai Nelu Scripciucnak a Párbeszéd c. fényképe FIAP-ezüstérmet, valamint az egyiptomi Ahmet Vadahnak a Land of Fear–1 fotója és a romániai Marian Planiónak a Peacocks 1 c. fényképe PSA-ezüstérmet kapott. A Dominikai Köztársaság-beli Sandra Garipnak a Danza 01 c. fotójáért FIAP-bronzérmet, az észak-macedóniai Filip Ilievszkinek a Jelena Szergeevna c. fényképéért PSA-bronzérmet, a bosznia-hercegovinai Samir Zahirovićnak a Bosnyák templom 2. c. munkájáért FSS-bronzérmet ítéltek oda.

Tiszteletbeli FIAP-elismerésben részesült a törökországi Henri Kandiyoti a Bibliophile c. fényképéért, az iráni Sziamak Zomorodi Motlag a Les Miserables/A nyomorultak c. fotójáért és a magyarországi Huisz István a Don Juan és a rabszolgák c. alkotásáért. FSS-díjas lett a kínai Siusi-Li A tönkrement napló, a Srí Lanka-i M T Bandu Gunaratne a Whirling és a szlovákiai Andrej Belovezcik a XXII. c. fényképéért.